Nakon toliko razmišljanja i iščekivanja, beba je napokon stigla. Bez obzira na to što ste sigurno uradili jedno opsežno istraživanje, javiće se veliki broj novih pitanja o kojim niste mislili tokom trudnoće. Zato smo se potrudii da odgovorimo na neka od pitanja koja muče roditelje, a naročito mame.

1. Da li će bebina glava uvek biti istog oblika kao sada?

Oblik bebine glave je privremen. Anatomija kaže da se lobanja sastoji od delova, koji se pomeraju kako bi beba bila u stanju da prođe kroz porođajni kanal. Nekada oblik glave može biti neobičan, što je potpuno normalno. Nakon nedelju ili dve, glavica će poprimiti lepši oblik.

2. Šta ako nisam dobila ocenu 10 na porođaju?

U principu, bebe retko dobijaju ocenu deset. Doktori, sestre, babice u roku od nekoliko minuta po porođaju proveravaju bebino disanje, rad srca, mišićni tonus, reflekse, boju kože - svaka od ovih stavki nosi 0,1, ili 2, u zavisnosti od stanja. Sve ocene preko 7se smatraju normalnim, a ispod toga to zahteva medicinsku pažnju. Važno je da znate da ocena na porođaju nema veze sa kasnijim zdravstvenim stanjem deteta.

3. Zašto stavljam bebu na grudi kada nemam mleka?

Upravo zato što se na taj način podstiče stvaranje mleka. Uz to kolostrum, ono što u prvim danima ide pre mleka, vrlo je važno za bebu. Iako nemate mleka, neka beba bude na vašim grudima, regulisaćete joj telesnu temperaturu, a ujedno ćete se obe osećati predivno. Vrlo često i taj osećaj ispunjenosti rezultira laktacijom. 

4. Koliko krvi je previše?

Bez obzira na to kako ste se porodili, očekujte krvarenje nakon porođaja. Na početku može krenuti zaista velika količina krvi. Nemojte da se prestravite. Svakog dana će biti sve bolje. Možete očekivati jače krvarenje u momentu kada beba počne da doji. Imajte na umu da dojenje umanjuje sveukupno krvarenje jer pomaže materici da se brže vrati u prirodnu veličinu. 

5. Da li smem da ustanem i prošetam se?

To zavisi od mnogo faktora. Nakon epidurala, treba da sačekate da potpuno dođete sebi. To će biti sat ili dva posle, ali će vam biti potrebna pomoć. Žene koje su imale porođaj carskim rezom, nećete moći da se krećete narednih 12 do 18 sati. Ne zaboravite da ste imali operaciju! I vaginalni porođaj bez epidurala će zahtevati malu pomoć pri kretanju na samom početku. Nakon porođaja se javljaju velike promene u kardiovaskularnom sistemu, pa će vrlo lako doći do vrtoglavice. Ne bi bilo dobro da padnete i povredite se. 

6. Šta će se desiti ako dotaknem bebinu glavu?

Da, to strašno mekano mesto na glavici... Normalan dodir, nežan i vrhovima prstiju neće smetati bebi. Strah i ono 'ne pipaj' je obično namenjeno deci koja ne znaju da naprave meru.

7. Da li će me boleti kada prvi put odem u toalet?

Uriniranje može peckati, ali bol je neuporediv sa porođajem, na primer. Osećaćete malo neprijatnosti zbog katetera (svi sa epiduralom ga dobiju) ili epiziotomije. Što se stolice tiče, nakon vaginalnog porođaja ne bi trebalo da bude blo kakvih problema. Posle carskog reza može biti malih poteškoća, naročito ako lekovi protiv bolova uzrokuju zatvor.

8. Da li je zvuk kao da se beba guši, hrče normalan?

Da, jeste. Beba je živela u vašoj materici, pa postoji količina tečnosti i mukusa koju beba treba da izbaci. Obično će za to biti potrebna 24 sata, a nakon carskog reza može biti i duže.

9. Kada ću moći da imam seksualne odnose?

Doktori su saglasni sa tim da je najbolje da sačekate barem šest nedelja nakon porođaja, jer je telu potrebno vreme da se isceli. Nemojte se začuditi ako ne budete ni posle toga još mogli. Na to utiče bol, ali i manjak estrogena. Budite strpljivi, libido će se vratiti.

10. Zašto mi niko nije rekao da je porođaj ovakav?

Pa, sada i same možete dati drugim majkama informacije koje vi niste dobile. Dobro je pripremiti buduće majke na ono što se može dogoditi na porođaju - biće krvi, bola, ali ste jake. Ne treba govoriti ženama da je prelako, a naročito ih ne treba zastrašivati. U svakom slučaju - Vi to možete!

Zapratite nas i na Instagramu!