Uplašeni ste crvenom tačkicom na telu vašeg deteta, nedelja je uveče i niste dermatolog? Ovde možete naći fotografije i objašnjenja najučestalijih kožnih oboljenja, koja vam mogu biti prva pomoć i upozorenje da treba da odvete dete lekaru kako bi prepisali terapiju ukoliko je potrebno.

1. Varičela ili Ovčije boginje

Mesto gde se pojavljuju: Često se prvo pojavljuju na glavi, licu ili torzou, da bi se proširile po celom telu.

Kako izgledaju: Prvo se javljaju kao mala crvena ispupčenja, da bi se brzo pretvorili u prozirne plikove, ispunjene tečnošću, roze boje; koji tokom vremena postaju suve braon kraste. Novi talas plikova koji svrbe se pojavljuju kako bolest napreduje. Deca obično dobiju između 250 i 500 plikova, mada je moguće da dobiju samo par, pogotovo ako je dete primilo vakcinu. Pored plikova, dete može dobiti i nisku temperaturu. Ovčije boginje se obično ne dobijaju pre prvog rođendana. 

Osip od varičele
Profimedia Osip od varičele

2. Herpes

Mesto gde se pojavljuje: Na ili u blizini usana.

Kako izgleda: Mali plikovi ispunjeni tečnošću, koji mogu da narastu, raspuknu se ili da se pojavi krasta. Mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupama. Nije uobičajeno da dete dobije herpes pre druge godine. 

Herpes kod dece
Shutterstock Herpes kod dece

3. Temenjača

Mesto gde se pojavljuje: Na kosmatom delu glave, oko očiju, obrva, pazuha i na naborima na vratu.

Kako izgleda: Ljuspasta, suva koža ili žuti krastavi slojevi; Temenjača može izazvati opadanje kose. Obično nestane do prve godine. 

Temenjača
Profimedia Temenjača kod bebe

4. Osip od pelena

Mesto gde se pojavljuje: U području gde je pelena i na kožnim naborima kod dečaka i devojčica.

Kako izgleda: Iziritirana crvena koža; osip može biti ravan i ispupčen. Izaziva nelagodnost kod menjanja pelena. Najčešće se javlja kod beba do prve godine. 

Osip od pelena
Shutterstock Osip od pelena

5. Ekcem 

Mesto gde se pojavljuje: Obično na naborima kapaka ili kolena, kao i na obrazima, bradi, skalpu, grudima i leđima.

Kako izgleda: Suva, kao krljuštima prekrivena crvena koža ili mala crvena ispupčenja, koja mogu da cure ili da se stvori krasta. Veoma svrbi. Najčešći je u porodicama koje postoji istorija alergija ili astme. Ekcem se obično pojavljuje u toku prve godine i povuče se do druge, ali može biti uporan i pojavljivati se tokom celog života. 

ekcem_kod_dece_659854692.jpeg
Shutterstock Ekcem kod dece

6. Toksični eritem

Mesto gde se pojavljuje: Može se pojaviti na bilo kojem delu tela.

Kako izgleda: Mala žuta ili bela ispupčenja okružena crvenom kožom. Veoma je uobičajena pojava kod novorođenčadi, obično se pojavljuje između drugog i petog dana po rođenju. Najčešće se samo povuče posle dve nedelje, ali može da se oduži i na nekoliko meseci. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_toksi__ni_973795861.jpeg
Shutterstock Toksični eritem kod bebe

7. Infektivni eritem

Mesto gde se pojavljuje: Obrazi, torzo i stopala.

Kako izgleda: Svetlo crveni obrazi i kao čipka crveni osip koji može jako da svrbi, koga prate niska temperatura, bolovi i simptomi prehlade. Najčešći je kod dece u predškolskom uzrastu i dece u nižim razredima osnovne škole. 

infektivni_eritem_261734650.jpeg
Shutterstock Infektivni eritem kod dece

8. Folikulitis 

Mesto gde se pojavljuje: Vrat, pazuh, prepone.

Kako izgleda: Bela bubuljica ili više njih oko folikula dlake, oko koje može da se uhvati krasta. Nije uobičajeno da se pojavi pre druge godine života. 

folikulitis_972671323.jpeg
Shutterstock Folikulitis kod dece

9. Koprivnjača

Mesto gde se pojavljuje: Telo, lice i ruke. 

Kako izgleda: Ispupčeni crveni pečati na koži koji često svrbe. Mogu da se povuku sami od sebe. Obično traju od nekoliko sati do nekoliko dana, ali mogu da traju i do nekoliko nedelja pa i meseci. Koprivnjača može da se pojavi u bilo kojem dobu života. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_koprivnja__a_137988886.jpeg
Profimedia Koprivnjača kod deteta

10. Impetigo

Mesto gde se pojavljuje: Obično se razvija oko nosa i usta, a može se raširiti na druge delove tela. 

Kako izgleda: Mala crvena ispupčenja koja mogu da svrbe. Ispupčenja postaju gnojne bubuljice, koje mogu pući i stvoriti mekanu žuto-braon krastu. Dete može dobiti i temperaturu i otečene limfne čvorove na vratu. Najviše se pojavljuje kod dece između druge i šeste godine. 

Impetigo kod dece
Profimedia Impetigo kod dece

11. Žutica

Mesto gde se pojavljuje: Na celom telu.

Kako izgleda: Koža je obojena u žuto. Kod beba sa tamnijom kožom žutica se može videti u beonjačama, na dlanovima i tabanima. Žuticu bebe često dobiju u prvoj ili drugoj nedelji života, a najučestalija je kod beba koje su prevremeno rođene.

foto-vodic-za-roditelje-kako-da-razlikujete-osipe-i-prepoznate-k

12. Rubeola

Mesto gde se pojavljuje: Na celom telu.

Kako izgleda: Crvena ispupčenja sa malim belim tačkicama na unutrašnjem delu obraza par dana posle početka temperature i pošto nos počne da curi. Potom, osip se pojavljuje na licu, zatim se širi na leđa i torzo pa na ruke i šake i na kraju na noge i stopala. Osip se pojavljuje na crvenoj ravnoj fleci ali se tokom vremena razviju ispupčenja koja mogu da svrbe. To traje oko pet dana da bi onda postepeno izbledele u svetlo braonkastu boju, stvarajući suvu i ljuspavu kožu na tom mestu. Retke su kod vakcinisane dece, uglavnom obole deca koja nisu vakcinisana. 

rubeola_463262255.jpeg
Shutterstock Rubeola kod dece

Mesto gde se pojavljuju: Nos, brada i obrazi.

Kako izgleda: Male bele ili žute kvržice. Česte kod novorođenčadi. Bezopasne su i nestanu posle par nedelja. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_milije_196510054.jpeg
Profimedia Milije kod bebe

14. Moluske bradavice

Masto gde se pojavljuju: Uglavnom na licu, vratu i rukama, mada se mogu pojaviti na bilo kom delu tela. 

Kako izgleda: Kupolaste lezije koje mogu imati kruškolik oblik i udubljen vrh. Ove bradavice mogu da svrbe. Nije uobičajeno da ih deca dobiju pre prvog rođendana. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_moluske_255105435.jpeg
Shutterstock Moluske bradavice

15. Papularna urtikarija - ujedi insekta

Mesto gde se pojavljuje: U grupama na licu, vratu, rukama i nogama. 

Kako izgleda: Mali ispupčeni delovi kože koji tokom vremena postaju tvrda crvenkasto-braon ispupčenja na mestu ujeda insekta koja uglavnom veoma svrbe. Može se pojaviti u bilo kom životnom dobu.

ko__ni_osipi_i_oboljenja_papularna_831895866.jpeg
Shutterstock Osip zbog ujeda insekta

16. Osip od otrovnog bršljena

Mesto gde se pojavljuje: Gde god je koža došla u kontakt sa biljkom; uglavnom su to ruke/šake, noge/stopala.

Kako izgleda: Otečeni crveni delovi kože koji mogu da se prvo pojave kao linije ili pruge. Uglavnom se pojavljuju posle 12 do 48h posle kontakta, ali mogu i da se pojave posle nedelju dana. Osip svrbi, plikovi tokom vremena puknu i formiraju se kraste, posle nekoliko dana. Nije uobičajeno pre navršene prve godine. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_br__ljan_946096981.jpeg
Profimedia Osip od otrovnog bršljana

17. Lišaj

Mesto gde se pojavljuje: Na telu ili skalpu.

Kako izgleda: Jedan ili više crvenih prstenova, veličine do nekoliko santimetara. Obično izgleda kao krasta ili krljušt na spoljnoj ivici, gltako u sredini; vremenom može da se uveća. Na kosmatom delu glave, može da se pojavi kao perut ili kao delovi bez dlake. Uglavnom se pojavljuje kod dece koja su mlađa od dve godine.

ko__ni_osipi_i_oboljenja_li__aj_837258738.jpeg
Profimedia Lišaj kod deteta

18. Roseola ili trodnevna groznica

Mesto gde se pojavljuje: Na torzou i vratu; može se proširiti na ruke, noge i lice. 

Kako izgleda: Osip roze boje na torzou ili vratu obično praćen visokom temperaturom koja traje tri do pet dana, koja je viša od 39,5 stepeni Celzijusovih. Može se proširiti na ruke, noge i lice. Deca mogu biti nervozna i mogu imati proliv ili povraćanje. Najčešće se javlja kod dece od šestog meseca do treće godine. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_roseola_972877961.jpeg
Shutterstock Roseola

19. Šuga

Mesto gde se pojavljuje: Između prstiju, oko zglobova i laktova, pazuha i područja gde je pelena. Može se pojaviti na čašicama kolena, skalpu, licu, šaci i stopalu.

Kako izgleda: Rasuta crvena ispupčenja koja jako svrbe. Mogu se pojaviti bele krivudave linije ili male crvene linije ili čak mali plikovi na okolnoj koži. Svrab je najintezivniji posle tuširanja toplom vodom i tokom noći, što može izazvati nesanicu. Može se pojaviti u bilo kom životnom dobu.

ko__ni_osipi_i_oboljenja___uga_272179951.jpeg
Profimedia Šuga kod deteta

20. Šarlah

Mesto gde se pojavljuje: pazuh, vrat, grudi i prepone; vrlo brzo se širi po celom telu.

Kako izgleda: Počinje kao mnoštvo malih crvenih ispupčenja koji kad se pređe rukom preko njih, daju osećaj finog sitnog peska, mogu da svrbe. Dete može dobiti temperaturu i može da ga boli grlo. Na početku, jezik može biti prekriven žutim ili belim slojem, koji kasnije postaje crven. Kvržice na jeziku se mogu uvećati više nego što je uobičajeno. Krajnici mogu biti crveni i otečeni. Kako osip bledi i prolazi, koža se može ljuštiti, pogotovo na rukama, stopalima i na preponama. Nije uobičajen pre druge godine. 

sarlah_495635846.jpeg
Shutterstock Šarlah kod dece

21. Bradavice

Mesto gde se pojavljuju: Uglavnom na šakama ali se mogu naći na bilo kom delu tela.

Kako izgleda: Obično kao grozdasti skup malih ispupčenja. Uglavnom iste boje kao i deo tela na kome se nalaze, ali nekad mogu biti malo svetliji ili tamniji, pa čak i da imaju crne tačkice. Ravne bradavice, koje su mekše i manje, takođe se mogu naći bilo gde na telu, ali kod dece se uglavnom pojavljuju na licu. Bradavice na stopalima se pojavljuju na tabanu. Većina bradavica prođe sama od sebe za nekoliko meseci ili godina. Nije uobičajeno da se dobiju pre druge godine života. 

ko__ni_osipi_i_oboljenja_bradavice_989900576.jpeg
Profimedia Bradavica na tabanu

(Yumama)