Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi dani sa bebom: 11 mogućih 'neobičnih' pojava kod vašeg novorođenčeta

Dok u svom naručju posmatrate to malo, slatko biće, tek pristiglo na ovaj svet, može vam se dogoditi da budete iznenađeni njegovim izgledom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji, naročito oni koji su to po prvi put, često odlaze kod lekara čim uoče neku "neobičnu" pojavu kod svoje bebe.

Zato nije loše da vas unapred pripremimo na neke (pomalo čudne) stvari koje vas očekuju. Bićete pošteđeni bespotrebne brige jer ćemo vas uputiti u to koje su pojave uobičajene (normalne), pa ćete i sami znati kada je potrebno da potražite pomoć lekara.

Povezane vesti

Ukoliko vaša beba...

1. Ima kožu prekrivenu belim, masnim flekama (vernix)

Mnoge prevremeno rođene bebe su prekrivene belom masnom supstancom, poznatom kao verniks. Njena uloga je da štiti bebinu delikatnu kožu dok se nalazi u amnionskoj tečnosti.

Kod beba koje se rode na vreme ili posle termina, ostaci ove supstance mogu da se nađu u predelu vrata, prepona i ispod pazuha.

2. Ima zašiljen ili pomalo deformisan oblik glave

Ukoliko uzmemo u obzir skučenost kanala kroz koji je beba tokom porođaja morala da prođe, onda ne treba da čudi činjenica da joj je oblik glave pomalo "deformisan".

Zašiljen oblik glave nije retka pojava kod tek rođenih beba. Nakon samo dve nedelje, lobanja bi trebalo da izgleda normalno.

Sigurno ćete primetiti i dve mekane zone na glavi - one se nazivaju fontanele. Njihova uloga je bila da se prilikom porođaja lobanji omogući da se dovoljno skupi kako bi prošla kroz grlić materice. One će se izgubiti u toku prve godine života.

Povezane vesti

3. Spava mnogo

Prvih dana po dolasku kući iz porodilišta, vaša beba će najviše vremena da provodi u spavanju, budeći se samo za obroke. Ona je još uvek "umorna" - porođaj je maratonski događaj kako za vas, tako i za novorođenče. Umesto da brinete, iskoristite priliku da dok beba skuplja energiju - isto učinite i vi!

4. Se smeje

Iako stručnjaci tvrde da beba počinje da se smeje tek nakon navršenih šest nedelja, mnogi novopečeni roditelji bi "mogli da se zakunu" kako im se njihova beba nasmejala samo nekoliko dana, ili čak samo nekoliko sati nakon rođenja. Njihovoj tvrdnji ide u prilog i nova ultrazvučna tehnologija, sa snimcima na kojima se vide bebe kako se "smeju" u maminom stomaku!

Povezane vesti

5. Ima mnogo dlačica

Neke bebe, a naročito one rođene pre vremena, mogu da budu pokrivene finim, paperjastim dlačicama, koje se nazivaju lunago. Ovo nije razlog zbog koga bi trebalo brinuti, jer će  dlačice vremenom da se izgube.

6. Ima zube

Iako većina beba prve zubiće dobije nakon navršenih šest meseci, događa se da neke bebe već nakon rođenja počinju da "škrguću", ili imaju dva "vidna" zuba. Ovo zaista nije nešto zbog čega treba biti zabrinut.

7. Se trza

Može se dogoditi da se beba trza u snu, što je znak da se njen nervni sistem razvija. Ukoliko se trza kada je iznenada pomerite ili dotaknete - to je, zapravo, zbog takozvanog Moroovog refleksa (uslovni refleks pri rođenju, kasnije se gubi).

  Foto: Shutterstock

8. Ima žutu kožu (žuticu)

Može se reći da je ovo česta pojava kod novorođenih beba. Naime, beba dolazi na svet sa uvećanim brojem crvenih krvnih zrnaca u odnosu na njene potrebe. Ta zrnca se, ubrzo nakon detetovog rođenja "razbijaju", oslobađajući pritom pigment bilirubin, zbog kojeg koža postaje žuta.

Ovaj oblik žutice se naziva fiziološka, i obično nestaje do kraja prve nedelje, bez ikakvog tretmana. U ozbiljnijim slučajevima, beba može da bude podvrgnuta fototerapiji kako bi se podstaklo "razbijanje" bilirubina.

Povezane vesti

9. Ima natečene genitalije

Rast hormona u organizmu majke neposredno pre porođaja može da kod bebe izazove oticanje genitalija. Nekada se čak dešava da se iz bradavica deteta luči mleko - kod dečaka isto kao i kod devojčica. Uzrok tome je povećano lučenje hormona u telu majke, koji su preko placente (posteljice) dospeli do bebe.

Povezane vesti

10. Ima crnu stolicu

Bebina prva stolica može da bude veoma čudna. Odmah nakon rođenja, beba izlučuje tamnu supstancu, nalik katranu, koja se zove mekonijum (ona se nalazila u bebinom stomaku dok još nije došla na svet).  

11. Ima dugačke nokte

Nokti novorođene bebe mogu da budu iznenađujuće dugi, pogotovu kod onih koje se rađaju nakon predviđenog termina. Nokte je potrebno skratiti kako se beba ne bi ogrebala. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica