Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 strategija za smirivanje grčeva kod beba

Ukoliko vašu bebu muče grčevi pokušajte da...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako vaša, inače zdrava beba, plače više od tri sata neprestano, i to tri ili više dana u nedelji, najmanje poslednje tri sedmice (da, to je puno plakanja!), onda verovatno ima grčeve.

Da biste saznali šta možete da učinite kako biste joj pomogli, pročitajte šta predlažu stručnjaci.

1. Proverite flašicu

Ako se vaša beba hrani formulom, važno je pronaći bočicu koja neće doprineti suvišnom gutanju vazduha. Naime, što više vazduha dete proguta za vreme hranjenja, veća je verovatnoća da će imati problema sa stomakom. Cucla bi trebalo da ima rupu koja nije previše mala - što bi moglo da omete bebu i natera je da više „vuče“ tečnost, ali ni previše velika - što bi izazvalo da tečnost dođe do bebe suviše brzo i do mogućeg zagrcnjavanja.

Neke flašice su posebno dizajnirane kako bi se smanjio unos vazduha, čime se izbegavaju gasovi, štucanje i grčevi u želucu.

2. Eliminišite halapljivo jedenje

Nahranite vašu bebu pre nego što izgladni. Ako plače od gladi, veliki su izgledi da će progutati vazduh zajedno sa obrokom.

3. Često podrigivanje

Često podrigivanje će pomoći da izađu mehurići vazduha iz stomačića vaše bebe. Nemojte da čekate da završi sa hranjenjem, pa da tek onda to sprovedete u delo. Podignite je kako bi mogla da podrigne kada promenite dojku iz koje sisa, ili svakih nekoliko minuta ukoliko se hrani iz bočice.

4. Prilagodite svoju ishranu

Ukoliko smatrate da bi vaša beba mogla da bude osetljiva na nešto u vašem mleku, eliminišite iz ishrane mlečne proizvode (mleko, sir, jogurt) u toku nekoliko nedelja. To je period koji je potreban da se izgubi dejstvo proteina iz kravljeg mleka u vašem mleku. U slučaju da to nema efekta, obratite pažnju na jako začinjenu hranu, proizvode od žitarica, orahe, jagode, povrće iz porodice krstašica (kao što je kupus, brokoli, karfiol), potom beli luk, kofein i alkohol. Prestanite da jedete verovatne „prestupnike“ nekoliko dana, a zatim uvedite jednu po jednu namirnicu, čekajući da vidite da li vaša beba reaguje na neku od njih, pre uvođenja sledeće. Proces može da potraje, ali se isplati pokušati ako će to da poštedi vašu bebu plakanja u bilo kojem trenutku.

5. Promenite formulu

Formula ne izaziva tako često grčeve, ali ako primetite da vaša beba ima izvesnih problema koji su poput grčeva, možda vredi pokušati sa promenom. Pitajte pedijatra šta misli o tome da pređete na formulu koja ne sadrži proteine kravljeg mleka.

6. Masirajte bebu

Nežno trljanje stomaka, odnosno lagan, konstantan pritisak na stomak, može pomoći da se odagnaju gasovi ili barem pomogne bebinom stomačiću da se oseća bolje. Takođe možete da stavite bebu preko vaših kolena, sa stomakom okrenutim prema dole, i da joj nežno trljate leđa. To ponekad potpomaže oslobađanje prekomernog pritiska.

7. Koristite termofor

Napunite termofor toplom vodom i stavite ga na bebin stomak. Budite vrlo oprezni da voda ne bude previše vruća.

8. Potisnite gasove

Stavite bebu na leđa, savijte joj nožice u kolenima i lagano joj pritisnite stomačić. Ovaj blagi pritisak će joj pomoći da se oslobodi viška gasova, a samim tim i grčeva. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica