Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platnene pelene za bebe

Odnedavno se platnene pelene mogu naći i na našem tržištu, a nešto više o njihovim karakteristikama, upotrebi i održavanju saznaćete u tekstu koji sledi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Razlozi upotrebu platnenih pelena su brojni, a jedan od najvažnijih je taj da se bebe brže odvikavaju od ovih, nego od jednokratnih pelena.

Roditelji čije su bebe sklone osipu, sve češće se odlučuju za korišćenje platnenih pelena. One ne sadrže superapsorbujuće hemikalije koje se nalaze u jednokratnim pelenama, a koje mogu da budu štetne za osetljivu kožu bebe. Osim toga, u vreme ekonomske krize, ove pelene su znatno isplativije jer jednom kad ih nabavite više nemate taj izdatak.

1. Po čemu se platnene pelene razlikuju od klasičnih?

- Njihov kroj nalikuje kroju jednokratnih pelena, a čičak, samolepljiva traka ili drikeri omogućavaju neverovatno lako fiksiranje, i time olakšavaju prepovijanje bebe. Uz njih je neophodno koristiti zaštitne gaćice od PUL-a (poliuretan-laminata), koji je nepromočiv i ne dozvoljava da tečni sadržaj iz pelene procuri, ali istovremeno propušta vazduh, pa bebina koža ispod pelene može da "diše".

2. Od čega se prave?

- Obično se platnene pelene prave od prirodnih materijala - poput flanela, pamučnog velura, bambusa, tencela (biorazgradivi materijal od celuloze), konoplje, organskog pamuka, frotira...

U pitanju su materijali koji dobro upijaju tečnost,

Dobro sašivena pelena, od kvalitetnih materijala, i pravilno tretirana - može da pokrije dva, pa čak i tri "pelenaška staža“

a takođe omogućavaju dobru ventilaciju kože i sprečavaju njeno pregrevanje. To je naročito važno kod dece koja imaju probleme sa kožnim oboljenjima. Ali i kod dečaka, s obzirom da zbog niže temperature u ovim pelenama ne dolazi do pregrevanja testisa, što može da utiče na plodnost kasnije u životu.

U središnjem delu unutar pelene, a kod nekih modela i izvan nje, nalazi se upijajući deo, sačinjen od sedam do devet slojeva obično istog materijala od kojeg je i sama pelena sašivena. Takođe, moguće je kupiti i posebne trake - lajnere, koji se postavljaju na unutrašnju stranu pelene, kako bi najveći deo pelenskog sadržaja sačuvali na sebi. U zavisnosti od toga da li su lajneri perivi ili za jednokratnu upotrebu - bacaju se u smeće zajedno sa sadržajem, ili se peru nakon bacanja sadržaja u WC šolju.

3. Koliki je rok trajanja ovih pelena? 

- Dobro sašivena pelena, od kvalitetnih materijala, i pravilno tretirana - može da pokrije dva, pa čak i tri „pelenaška staža“.

4. Da li prianjaju uz bebinu kožu i guzu, ili ipak ima slobodnog prostora?

- Obično su pelene napravljene tako da u nivou guze ima malo lufta za eventualni sadržaj. Inače, pelena se fiksira tako da dobro prianja oko struka i uz nožice, a dodatnu zaštitu od izlivanja sadržaja iz pelene upravo daju zaštitne gaćice od PUL-a. Njih je neophodno nositi kod modela koji nemaju integrisan PUL sloj na spoljnom delu pelene.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica