Mnoga deca odrastaju na mlečnoj formuli, kada mame iz bilo kog razloga ne mogu ili ne žele da doje svoje bebe, i to je sasvim OK. Međutim, stručnjaci su saglasni da je majčino mleko najbolja hrana za bebu jer osim što sadrži neophodne nutrijente, dobro deluje i na imunitet mališana.

Dojenje je lepo, ali za neke mame i veoma izazovno, naročito na početku dok se uspostavlja laktacija. Izdvajamo neke od najčešćih problema sa kojima se one suočavaju, ali i rešenja.

Mama nema dovoljno mleka

To je možda čak i najčešći problem sa dojenjem, koji može da bude uzrokovan različitim faktorima, poput problema sa žlezdama. Preporuka je da u tom slučaju što češće dojite bebu i držite je na grudima jer se tako šalje signal u vašem telu da proizvodi više mleka.

Dok neke mame nemaju dovoljno mleka, druge ga imaju previše, koje onda curi i kada ne treba. Jedino što pomaže u tom slučaju je da posle dojenja izmuzete preostalo mleko iz dojki, a ako idete negde, stavite tupfere za dojilje. I ne brinite, količina mleka koju vaše telo proizvodi će se vremenom ustaliti, pa će prestati da curi.

Uvučene bradavice

Uvučene bradavice mogu da otežaju bebi da se pravilno zakači na dojku, pa samim tim i da utiču na sisanje. Razlog tome može da bude što žena prosto ima takve bradavice, a ponekad i prepunjenost dojki dovodi do uvučenih bradavica.

Pre podoja lagano prstima pritisnite areolu, kako biste izvukli bradavicu i pomogli bebi da se lakše zakači na dojku.

Anatomski problemi

Ponekad problemi sa dojenjem nastaju zbog anatomskih "smetnji" kod bebe – na primer, deblji jezik, skraćena resica, problemi sa usnom, bradom, žvakanjem i slično. Najbolje je da se posavetujete sa lekarom u vezi sa konkretnim problemom, kako bi vam on predložio najbolje rešenje.

Beba ne hvata lepo dojku

Ako beba ne uhvati dojku pravilno, već hvata plitko, samo bradavicu, manje će jesti, a onda će se i stvarati manje mleka. Pokušajte da pomognete bebi da se bolje namesti, tako da joj gotovo cela areola bude u ustima, a ne samo bradavica.

Ispucale bradavice

Ispucale bradavice mogu da budu bolne, a posledično i da stvaraju problem sa bebinim kačenjem na dojku za podoj. Izbegavajte korišćenje sapuna i kozmetike koja isušuje kožu i pokušajte da pomognete sebi nekom od krema za negu bradavica.

I opet, obratite pažnju na to kako beba hvata dojku jer se može desiti da su bradavice ispucale zato što dete ne hvata celu areolu, već samo bradavicu.

Zapušen mlečni kanal

Nije retkost da se zapuši mlečni kanal, zbog kojeg mame osećaju bol i oticanje u grudima. U tom slučaju, važno je da masirate grudi i stavljate tople obloge, kako biste "razbili" začepljenje, a ako ne uspete same to da uradite, potražite pomoć stručnjaka.

Dojenje ponekad može da bude izazovno, ali srećom, za svaki problem postoji i rešenje, uz koje ćete moći da nastavite da dojite svoju bebu.

BONUS VIDEO:

Pravilno dojenje bebe TikTok/thelatchrn

(Yumama/N. Z.)