Da li majčino mleko može da izostane zbog stresa? Zbog čega neke mame mogu da doje bebu mesecima, a neke se muče za svaku kap? Jedna mama Julija (31) postavila je pitanje na sajtu Parents.ru:

"Dve nedelje nakon porođaja (ovo je moje treće dete), mleko mi je nestalo. Najverovatnije se to dogodilo zbog stresa. Od tada je prošlo više od mesec dana, a mleko je počelo pomalo da se vraća. Da li je moguće ponovo da počnem da hranim bebu?"

Ruski lekar Galina Suvorova je ovako odgovorila za Parents.ru:

"Malo je verovatno da je u situaciji koju Julija opisuje mleko nestalo. Obično se zbog stresa dešava suprotno. Stres se reguliše hormonima – proizvodi se kortizol, koji povećava prolaktin, hormon odgovoran za proizvodnju mleka.

Ali zbog kortizola se smanjuje proizvodnja oksitocina, hormona koji je odgovoran za oslobađanje mleka iz dojke. Dakle, kada je stres, ima mleka, ali ga majke teže ispuštaju iz dojke.

Šta može da se uradi? Pomozite telu da proizvodi oksitocin: istuširajte se pod toplim tušem, popijte nešto toplo, uspostavite kontakt koža na kožu sa detetom i pokušajte da se odvratite od anksioznih misli. Najčešće, mleko kod dojilja nestaje ne zbog stresa, već iz drugih razloga. Evo ih.

1. Bolesti
Mleko se možda neće pojaviti ili nestati zbog bolesti štitne žlezde, masivnog krvarenja tokom porođaja ili u ranom postpartalnom periodu i autoimunih bolesti. Takođe može biti manje mleka zbog urođene hipoplazije mlečnih žlezda i operacija za smanjenje ili povećanje grudi. Po pravilu, ovi faktori se javljaju odmah nakon porođaja - mleko dolazi sa zakašnjenjem (obično 3. dana) ili dolazi, ali nije dovoljno.

Za dojilje je važno isključiti prisustvo bolesti. Obično tokom trudnoće lekari dijagnostikuju moguće hronične bolesti, ali tokom i posle porođaja mogu da se pogoršaju ili da se pojave nove, uključujući autoimune bolesti. Zbog toga je nakon porođaja važno posetiti terapeuta i ginekologa i razgovarati o svom stanju i pritužbama - lekar će naručiti testove, a zatim, ako je potrebno, propisati lečenje.

2. Laktacione krize
Postoji pretpostavka, iako nepouzdano dokazana, da jednom u mesec i po do dva meseca deca postaju hirovitija na nekoliko dana, češće se hvataju za grudi i postoji osećaj da nemaju dovoljno mleka. Hranite bebu češće, ponudite obe dojke u jednom podoju i češće uspostavljajte kontakt koža na kožu sa bebom. Ovo će pomoći da se poveća proizvodnja prolaktina i oksitocina i beba će imati dovoljno mleka.

3. Nepravilna organizacija dojenja
Najčešće iz tog razloga mleko nestaje. Žene pogrešno stavljaju bebu na grudi, odbijaju noćno hranjenje i dohranjuju. Na primer, kada doji, beba doživljava lažnu sitost, isisava manje mleka, a samim tim i proizvodi sve manje mleka.

Uspostavite dojenje - sami ili uz pomoć specijaliste. Važno je ne odustati od noćnog hranjenja - prolaktin , hormon odgovoran za proizvodnju mleka, najjače se proizvodi od 3 do 5 sati ujutro. Dohrana vodom je moguća samo tokom mešovitog hranjenja ili kada se novorođenče leči fototerapijom. Takođe je važno hraniti se na zahtev - ovo pomaže da zadržite zalihe mleka što je duže moguće.

BONUS VIDEO:

Pravilno dojenje bebe TikTok/thelatchrn

(Yumama/T.A.S.)