Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO BEBA ČESTO BLJUCKA I SA KOLIKO MESECI TO PRESTAJE: Izbacuje hranu kroz nos i usta - kada je potrebna pomoć lekara

Autor Teodora Andrić

Zašto beba bljucka i sa koliko meseci prestaje - evo kako da joj pomognete ako često izbacuje hranu kroz nos ili usta!

 Zašto beba bljucka i sa koliko meseci prestaje. Izvor: Shutterstock

Pitate se zašto vaša beba bljucka i da li je to nešto o čemu treba da brinete? Bljuckanje je sasvim normalno za bebe, koje se tek navikavaju na hranjenje. Postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili količinu bljuckanja. Pokušajte da je držite uspravno tokom hranjenja, potrudite se da posle jela podrigne, hranite je manje odjednom, a češće, i uverite se da su vaše bradavice i formula za flašicu pravi za vašu bebu. Srećom, većina beba prestaje da bljucka oko 6 do 7 meseci.

Zašto moja beba bljucka?
Vaša beba se verovatno tek navikava na hranjenje. Skoro polovina malih beba redovno bljucka - takođe poznat kao refluks. Kada vaša beba proguta vazduh zajedno sa majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom, vazduh se zadržava sa tečnošću. Vazduh mora da izađe, a kada dođe, deo tečnosti takođe izlazi, kroz usta ili nos vaše bebe.

Bebe unose dosta ishrane u odnosu na svoju veličinu, a neke od njih zaista vole da jedu, pa se ponekad prepune i eto bljuckanja. Ni digestivni sistem novorođenčeta nije u potpunosti razvijen. Mišići na dnu jednjaka vaše bebe, koji kontrolišu da li hrana dolazi ili odlazi, možda i dalje ubrzavaju.

Ako vaša beba često i puno bljucka, isprobajte ove savete kako biste pomogli svojoj bebi:

  • Držite bebu u prilično uspravnom položaju kada je hranite. Možda položaj u kojem hranite bebu ne daje formuli ili majčinom mleku pravi put do njihovog stomaka.
  • Hranite bebu u miru. Smanjite buku i druge smetnje i pokušajte da ne dozvolite da vaša beba previše ogladni pre nego što počnete da hranite. Ako je vaša beba ometena, veća je verovatnoća da će progutati vazduh zajedno sa majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom.
  • Proverite cuclu na flašici - Ako vaša beba pije formulu ili majčino mleko iz flašice, uverite se da rupa na cucli nije premala, što će je frustrirati i naterati da proguta vazduh. S druge strane, ako je rupa prevelika, vaša beba će grcati i gutati jer će tečnost doći do njih prebrzo.
  • Podstaknite podrigivanje kod bebe - Ako vaša beba napravi prirodnu pauzu tokom hranjenja, iskoristite priliku da je podrignete pre nego što joj date još hrane. Na taj način, ako ima vazduha, on će izaći pre nego što se na njega nanese još više hrane. Ako ne dobijete podrigivanje u roku od nekoliko minuta, ne brinite. Vaša beba verovatno neće morati da podrigne baš tada. Nakons vakog hranjenja podignite bebu kako bi podrignula.
  • Smanjite pritisak na stomaku. Uverite se da bebina odeća i pelene nisu preuske i ne stavljajte njen stomak preko ramena da bi podrignula. Pokušajte da izbegavate putovanja automobilom odmah nakon hranjenja, jer vezivanje u autosedištu takođe može da izvrši pritisak na stomak vaše bebe.
  • Ograničite aktivnost nakon hranjenja. Ne truckajte bebu previše nakon što jede i pokušajte da je držite u uspravnom položaju oko pola sata. Na ovaj način će imati gravitaciju na svojoj strani.
  • Nemojte previše hraniti. Ako se čini da vaša beba poprilično bljucka nakon svakog hranjenja, možda dobija previše da jede.
  • Možete pokušati da im date malo manje formule ili da ih dojite nešto kraće i vidite da li su zadovoljne. (Vaša beba je možda spremna da uzima manje formule ili majčinog mleka tokom hranjenja, ali želi da jede češće.)
  • Proverite formulu. Pitajte svog pedijatra da li vaša beba možda ima netoleranciju na mlečne proteine ili proteine soje zbog koje izbaci. Lekar može predložiti da probate hidrolizovanu (hipoalergenu) formulu nedelju ili dve.

Kada bebe prestaju da bljuckaju?
Većina beba prestane da bljucka oko 6 ili 7 meseci, ili kada nauče da samostalno sede. Kako se njihovi mišići razvijaju i jačaju, bebe su u stanju da lakše zadržavaju hranu. Međutim, neke bebe i dalje bljuckaju do svog prvog rođendana.

Kako da znam da li moja beba bljucka ili povraća?

U poređenju sa bljuckanjem, povraćanje je obično snažnije, a povraćanje izlazi u većoj količini. Ako vaša beba deluje uznemireno, verovatno povraća. Bljuckanje uopšte ne smeta većini beba.

Da li bljuckanje može da bude znak nečeg ozbiljnog?

Bljuckanje je obično normalno, ali ako vaša beba ne dobija na težini kako bi trebalo, zakažite posetu lekaru. Bebe koje bljuckaju toliko da ne dobijaju dovoljno na težini ili imaju poteškoća sa disanjem mogu imati gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB ).

Odmah pozovite svog doktora ako vaša beba počne da povraća. Projektilno povraćanje je kada povraćanje nasilno izleti iz bebinih usta – na primer, u velikim mlauovima. Ovo bi mogao biti znak stanja zvanog pilorična stenoza, u kojoj se mišići na dnu želuca zgušnjavaju i sprečavaju protok hrane u tanko crevo. Ovo se obično dešava u dobi od oko 1 meseca.

Takođe, pozovite doktora odmah ako vidite krv ili zelenu žuč tokom povraćanja. Ovo bi mogao biti znak blokade u njihovim crevima, što bi zahtevalo posetu hitnoj pomoći, skeniranje i eventualno operaciju.

Da li je normalno da bljuckanje izlazi iz nosa moje bebe?

Da, baš kao i vaš nos, nos vaše bebe je povezan sa zadnjim delom njenog grla. Tako da će im ponekad ispljunuti iz nosa umesto iz usta. Ovo će se verovatnije dogoditi ako su usta vaše bebe zatvorena ili je glava nagnuta na određeni način.

Bljuckanje takođe može da izađe iz nosa vaše bebe ako se proces gutanja malo pokvari kada štuca, kašlje ili kija. To se dešava čak i starijoj deci – zamislite decu za stolom za večerom kada počnu da se smeju dok pokušavaju da progutaju mleko. Ako im mleko izlazi iz nosa, to je ista situacija – i to je sasvim normalno.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:44
Majčino mleko narandžaste boje
Izvor: TikTok/rebeccamaymie
Izvor: TikTok/rebeccamaymie

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica