Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJU VRSTU RIBE BEBA MOŽE DA JEDE: Ponudite joj dva puta nedeljno, a ovo su saveti za bezbednu pripremu i kupovinu

Pre nego što vašem detetu date prvi put ribu, pročitajte ove praktične savete.

 riba.jpg Izvor: Shutterstock

Riba pre svega sadrži aminokiseline, neophodne za razvoj, naročito mozga, kostiju, vida, jačanje imuniteta…ljudski organizam ne proizvodi aminokiseline,zato se one moraju uneti hranom. Ova namirnica je važan izvor belančevina i proteina, a ujedno je lako svarljiva.Takođe sadrži vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folne kiseline, kao i minerala poput joda, selena, kalijuma i gvožđa.

Kao i za ostalu hranu i za ribu važi pravilo da ukoliko neko u porodici ima alergiju na nju, nemojte je uvoditi u ishranu bebe pre navršenih godinu dana. Ako nema takvih prepreka, ribu može da se uvrsti u ishranu već od osam meseci, pod uslovom da je dete prihvatilo prvo kašice od povrća, voća, mesa i žitarica.

Koja vrsta je najbolja za bebe?

Najbolje je početi sa vrstama koje nemaju preterano izražen miris i ukus kao što su pastrmka, losos, oslić, sardele ili brancin. Dete će takvu ribu najlakše prihvatiti. Kada se navikne na ukus, odličan izbor su i losos, bela tuna. Skuša, sabljarka, list ili cipol nisu preporučljive, jer su previše masne i jakog ukusa.

 beba-riba.jpg Izvor: Shutterstock

Priprema ribe

Za prve obroke bebi dajte kuvanu ribu. Od devetog mesaca može da jede pečenu sa prilogom od povrća. Tek posle trećeg rođendana možete da je pečete na ulju. Međutim nemojte to činiti češće od jednom nedeljno, prve dve varijante su zdravije. Ono što je najvažnije obavezno proveriti da je riba temeljno očišcena od kostiju. Da biste sprečili gušenje napravite pire od ribe. Takođe uverite se da je dobro kuvana (raspada se kada je probodete viljuškom) i pečena.

Ukoliko kupujete svežu ribu, neka to bude samo u proverenim ribarnicama, a evo kako da prepoznate da je sveža:

  • škrge joj moraju biti crvene
  • oči bistre i okrugle (ne utonule)
  • miris ribe ne sme biti prejak
  • ako uhvatite ribu za glavu, telo treba da joj stoji pravo
  • meso joj je elastično, a ne mekano i mlitavo.

Ukoliko kupujete smrznutu ribu, proverite datum zamrzavanja i isteka trajanja deklaracije. Ako je moguće, proverite da li je od trenutka zamrzavanja držana na temperaturi nižoj od -18° C. Jednom odmrznuta riba mora se pripremiti u toku 12 sati i nikako ne sme ponovo da se zamrzava.

Deci ponudite ribu dva puta nedeljno u razmaku od 3-4 dana kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije. U početku davati bebi male količine (1-2 kašičice), a kasnije polako povećajte količinu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica