Mala deca imaju običaj da sve što pronađu stavljaju u usta, ne shvatajući opasnosti do kojih može da dođe. Dečak (4) u Vladičinom Hanu je progutao žir sa novogodišnje jelke, i uprkos tome što su lekari uspeli da izvade strani predmet, dečak je preminuo.

Kada su u pitanju deca mlađa od tri godine, gutanje sitnih predmeta je često, a posebno treba voditi računa u periodu praznika kada svi u kućama imamo novogodišnje jelke koje su prepune raznih sitnih ukrasa koji neretko imaju i oštre ivice koje mogu da povrede dete, ali i oble koje mogu vrlo lako da se zaglave i da dovedu do gušenja. Takođe, parkovi i igrališta za decu su još jedna potencijalno opasna situacija jer se u njima može naći dosta žirova, kestenja, kamenčića i sličnih sitnih predmeta.

Ako je predmet dovoljno sitan, može se dogoditi da prođe kroz digestivan trakt i da se putem stolice izbaci iz organizma, ali ako je u pitanju predmet koji može da zatvori disajni put, važno je da znate znakove na koje treba da obratite pažnju:

  • Otežano disanje
  • Snažan kašalj
  • Nemogućnost govora
  • Koža, usne i nokti postaju plavi (tamni)
  • 'Zviždanje pluća'
  • Gubitak svesti

Ukoliko se strani predmet ne izbaci brzo, dolazi do manjka kiseonika, gubitka svesti za vrlo kratko vreme, prestaje rad srca i smrt nastupa za 4-7 minuta.

Prva pomoć kod gušenja sitnim predmetom

Dete kom je sitan predmet zapao u grlo treba prvo podstaći da kašlje, kako bi pokušala da izbaci strano telo, a ukoliko je to nemoguće, primeniti sledeće:

Osobu koja se guši treba udariti dlanom pet puta po leđima između plećki. Stanite sa strane ili iza pacijenta, jednu ruku postavite ispod grudi osobe koja se guši, savijte je u struku - tako da gornji deo tela bude paralelan sa zemljom, i pomoću dlana slobodne ruke izvedite pet udaraca po leđima.

Pet trbušnih potisaka: Izvode se tako što se palcem jedne ruke pritisne područje želuca, između grudne kosti i pupka, zatim se druga šaka obavije preko šake sa prislonjenim palcem i jako pritiska ka stomaku nagore. Ako prvi pokušaj ne pomogne, postupak treba ponoviti.

Naizmenično ponavljajte 5 udaraca po leđima i 5 trbušnih potisaka dok se blokada ne ukloni.

Gušenje, beba, hrana
Shutterstock Dete se guši hranom

Hajmlihov zahvat svaki roditelj treba da nauči

On se izvodi tako što se stane iza osobe koja se guši, jedna šaka se stisne u pesnicu i stavi na stomak, između grudne kosti i pupka, zatim se obuhvati drugom šakom i brzim pokretima prema sebi i naviše, pokuša izbaciti strano telo iz dušnika. Hajmlihov zahvat možete izvesti i na sebi: stavite pesnicu malo iznad pupka, drugom rukom uhvatite pesnicu i savijte se preko neke tvrde podloge (npr. naslon od stolice) i gurajte pesnicu prema unutra ili prema gore.

Evo kako se izvodi Hajmlihov zahvat:

Da li smem prstima da vadim detetu predmet koji je zapao?

Veoma često se stručnjaci susreću sa situacijama gde roditelji u trenutku gušenja deteta mahinalno stavljaju prst u usta kako bi izazvali nagon da povrati to što je progutalo, ili sa nadom da će uhvatiti predmet i izvući napolje. Međutim, to je kobna greška koja može da pogorša situaciju.

"Vađenje hrane prstima je pogrešno jer vi tim postupkom gurate komad još dublje niz jednjak", rekla je jedna medicinska sestra i posavetovala da je Hajmlihov zahvat jedina sigurna opcija kada je u pitanju dete starije od godinu dana.

Pogledajte i kako možete pomoći bebi:

(Yumama)