Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA BEBA MOŽE DA IMA SVA TRI OBROKA: Prva kašica se obavezno daje ujutru, evo šta je idealno da jede za ručak i večeru

Rapored prvih obroka je jako važan, ovo su smernice kada se uvode i u koje vreme se daju.

 hrana-beba.jpg Izvor: Shutterstock

Prelazak na čvrstu hranu je veliki korak u bebinom razvoju, i često može da bude jako zbunjujuće za roditelje jer postoji niz pravila koja treba da se poštuje prilikom uvođenja namirnica, količine kao i rasporeda obroka tokom dana. Pedijati savetuju da sa uvođenjem nemlečne ishrane ne treba početi pre šestog meseca. Cilj je da da se hrana uvodi postepeno i pomalo.

Raspored uvođenje broja obroka zavisi od ritma vaše bebe i prihvatanja čvrste hrane, ali ovo su neke opšte smernice.

Prva nedelja – jedan obrok dnevno

Prilikom uvođenja „prvih ukusa“ obično je najbolje da uvedete tokom dana kada je beba odmorna nakon dnevnog spavanja i oko pola sata do sat vremena nakon hranjenja mlekom kada je verovatno da će imati apetit za čvrstu hranu. Da li je ovo kasno jutro, podne ili rano popodne, najbolje je da odlučite vi  prema potrebama i ritmu vaše bebe. Ipak, ne preporučuje se da im prvi čvrsti obrok uvedete prekasno u toku dana kada je veća verovatnoća da će biti preumorni ili kada niste u mogućnosti da pažljivo pratite bilo kakve reakcije na novu hranu.

Kada pronađete vreme koje odgovara vama i bebi, držite ga doslednim, jer će tako najbrže da nauči kada da očekuje čvrstu hranu. Ako beba na početku nije zainteresovana za kašice, nemojte da je forsirate ili prisiljavate da prihvati više nego što je voljna. Prepoznajte i odgovorite na njene znake gladi i sitosti, ako treba odložite uvođenje čvrste hrane nekoliko dana i pokušajte ponovo. Međutim, ako i dalje odbijaja hranu, konsultujte se sa pedijatrom.

 Beba, hrana
beba jede kašice
Izvor: Shutterstock

Dva obroka dnevno

Svaka beba je drugačija, ali generalno ako pojedu pola činije odjednom, možete preći na dva obroka dnevno. Ovo može potrajati nedelju ili tri u zavisnosti od vaše bebe. Najidealnije je da se uvede oko bebinog osmog meseca i trebalo bi da bude slana kašica sa povrćem i mesom.

Tri obroka dnevno

Vrlo brzo oko devetog meseca može da se uvede i treći obrok koji ne treba da se daje kasno uveče najkasnije između 17-19 časova u zavisnosti kada beba ide na spavanje. Važno je da se obrok da dva sata pre kupanja i mleka pred spavanje. Za večeru bebi je najbolje da kombinujete namirnice koje ne nadimaju i koje nisu teške za stomak, idealne su žitarice sa povrćem ili u kombinaciji sa jabukom ili bananom.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica