Poznato je da nicanje zubića može biti jedna od najstresnijih faza roditeljstva. Njihovo izbijanje najčešće počinje od trećeg i završava se oko petanestog meseca. Do kraja treće godine dete ima 20 mlečnih zubića, a oko šeste godine dolazi do zamene mlečnih stalnim zubima.

Simptomi koji se javljaju pri nicanju su: pojačano lučenje pljuvačke, stavljanje rukica u usta, odbijanje čvrste hrane, otok desni, razdražljivost, uznemirenost, buđenje u toku noći, dijareja i ponekad blago povišena temperatura (ne preko 38 stepeni). Desni mogu biti crvene, otečene i bolne na dodir. Tegobe mogu da potraju nekoliko dana pre nego što izbije zub. 

Roditelji najčešće u toj fazi koriste gelove ili rashlađene glodalice, a često usled jakih bolova i temperature pribegavaju i davanju sirupa Paracetamol ili Brufen. Međutim, malo ljudi je upoznato koliko refleksologija može da pomogne u ovakvim situacijama.

Kineska masaža zone se pre svega zasniva na pritiskanju određenih tačaka uglavnom na stopalu ili dlanu, kako bi ublažila bol i tegobe usled nekih zdravstvenih problema. Pošto ova metoda nije agresivna, može se primenjivati i na decu. Uzmite malu ručicu, i sa spoljne strane krenite da masirate svaki prstić u jednom smeru. Na ovaj način možete umanjite tegobe kod nicanja zubića, ali i prehlade.

Pogledajte kako da pravilno izvedete masažu:

 (Yumama)