Majčino mleko koje beba pije dok doji je toplo, tako da, ukoliko želite bebi da date mleko koje ste ranije izvukli i držali u frižideru, znajte da će da prepozna temperaturu. Ukoliko je mleko hladnije, može se dogoditi i da ga beba odbija iako je gladna jer to nije ono na šta je ona navikla.

Ukoliko pravite zalihe svog mleka u frižideru, nikada nemojte da zaboravite da ga pre upotrebe zagrejete. Važno je i da znate kako se to pravilno radi ali i da ne preterate u grejanju jer previše toplo mleko može da uništi enzime mleka i njegova imuna svojstva.

Kako da zagrejem majčino mleko?

Postoji nekoliko efikasnih i bezbednih metoda za zagrevanje majčinog mleka, evo koje su:

  • Koristite toplu vodu - Uzmite posudu sa toplom vodom koju možete lagano da zagrejete na šporetu ili jednostavno da točite vruću vodu direktno iz slavine. Stavite majčino mleko u dobro zatvorenu kesu za čuvanje ili flašicu i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta dok ne dostigne temperaturu tela. Ako se voda previše ohladi, zamenite je toplom vodom dok se mleko ne zagreje kako treba. Mešajte mleko da biste sjedinili sve delove koji znaju da se izdvoje kada mleko duže stoji.
  • Tekućom vodom pod česmom - Dobro zatvorenu flašicu sa majčinim mlekom možete staviti direktno ispod slavine. Uverite se da je voda iz slavine topla, a ne vruća i obavezno zavrtite flašicu da se izmeša pre nego što date bebi.
  • Grejač za flašice - Ovo je sigurno najlakši način da zagrejete mleko, posebno usred noći kad ne možete dugo da čekate. Grejače možete kupiti u prodavnicama sa dečijom opremom, ali budite sigurni da pratite uputstva da biste izbegli pregrevanje.

Kako da proverim temperaturu mleka?

Nikada nemojte da hranite bebu pre nego što proverite temperaturu mleka. Da biste to uradili, nanesite nekoliko kapi na zglob, a procenite tako što tečnost treba da bude neutralna, ni previše vruća ni hladna.

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, trebalo bi da koristite zagrejano mleko u roku od dva sata. Nikada nemojte ponovo da zamrzavate majčino mleko koje ste prethodno odmrzli.

Pumpica, majčino mleko, izmlazanje
Shutterstock Pumpica za izmlazanje majčinog mleka

Kako da zagrejem smrznuto majčino mleko?

Ukoliko imate majčino mleko smrznuto u zamrzivaču, prvo ga odmrznite u frižideru, a onda možete da ga grejete. Koristite odmrznuto mleko u roku od 24 do 48 sati. Možete ga grejati sa tri već navedene metode.

Šta nikako ne treba da radite kada grejete majčino mleko?

Kako biste izbegli situacije u kojima možete da dovedete dete u opasnost i da ugrozite njeno zdravlje, važno je da izbegavate ove metode zagrevanja majčinog mleka.

  • Nemojte da koristite mikrotalasnu - Ovaj uređaj će neravnomerno rasporediti toplotu, povećati šanse za opekotinama, a iscrpeće i hranljive materije iz mleka.
  • Nikada ne koristite ringlu - Nikada nemojte da stavljate flašicu u ključalu vodu na šporetu. Na ovaj način možete lako da pregrejete mleko, a nije bezbedno ni sa plastičnim flašicama koje mogu čak i da se rastope na prevelikoj temperaturi.

(Yumama)