Hleb je važan deo dečije ishrane pre svega zbog žitarica, ali i činjenice da mališane podstiče na žvakanje čime jačaju vilicu i desni. Ukoliko uvođenjem nemlečne ishrane niste primetili alergiju na gluten ili na određene vrste žitarica, hleb možete da ponudite bebi sa navršenih 6 ili 7 meseci. Samo obratite pažnju od čega je napravljen i da li sadži dosta soli.

Zašto je dobro prvo detetu ponuditi beli hleb

Iako nije zdrava opcija, jer je mnogo bolje u ishranu uvrstiti hleb od celog zrna ili napravljenog od druge vrste brašna, bebi prvo ponudite beli hleb. Razlog tome leži u činjenici da velike količine vlakna u integralnom hlebu nisu prikladni za mlađu decu. Druga opasnost mogu da budu semenke u pecivu, koje kod bebe mogu da izazovu gušenje. Sigurno ste čuli savet da iako beba nema zubiće, treba joj dati koru hleba da grize, to je tačno.

Čak i pedijatri preporučuju to, pre svega zato što pomaže u smirivanju upaljenih desni ako izbija zub, drugo pomaže bebi da razradi vilicu i nauči da žvaće, samo se trudite da u početku budete tu ukoliko slučajno odgrize veće parče korice hleba. Kasnije kada dete poraste, slobodno možete da mu date zdraviju varijantu peciva, samo čitajte deklaraciju, najbolje je da kupujete sveže u pekari ili jednostavo da probate i sami da napravite domaći hleb.

Hleb
Shutterstock Hleb

Koliko hleba dnevno dete treba da unese?

U uzrastu do godine i po detetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g belog hleba, iako je bolje da mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog.

Od druge godine života detetu možete davati hleb od krupno mlevenog brašna, na primer kukuruzni ili sa mekinjama. Parče hleba sa puterom biće odličan doručak, a osušene kockice crnog možete da iskoristiti za supice i čorbice. Pregršt je predloga,a hleb je za klince najbolji dodatak obroku. 

U trećoj godini dete već može pojesti do 100 g crnog ili belog hleba dnevno. To se odnosi i na pecivo. Samo nemojte da preterujete najviše zbog gojaznosti. Ako je dete gladno između obroka, naka vam prvi izbor ipak bude voće ili neki lagan obrok.

(Yumama)