Dojenje je divna veza između majke i deteta, a ono što je zajedničko svim dojiljama je korišćenje pumpice za izmlazanje. Ovi aparati uopšte nisu jeftini, a mnogim mamama služe samo par puta i sklone ih. Baš zbog toga je dosta onih koji odluče da kupe polovnu pumpicu ili da je pozajme od sestre, rođake, prijateljice...

Međutim, ima i onih žena koje se pitaju da li je to ispravno i da li pumpice za izmlazivanje majčinom mleka treba da pozajmljuju od drugih?

Ako ste u situaciji da pozajmite ovog malog pomoćnika, razmislite dva puta. Iako se pumpica može prati i sterilisati, uvek postoji mogućnost da nije bezbedna za unakrsno korišćenje. Pored toga, niko od nas ne može da garantuje kako je neko od kog kupujemo polovnu pumpicu ili pozajmljujemo vodio računa o higijeni.

Zanemarivanje čišćenja pumpice može da ima opasne posledice, a pre nekoliko godina jedno dete iz Amerike je dobilo retku, ali ozbiljnu infekciju Cronobacterom, što nije jedinstven slučaj.

Izdojeno mleko, pumpica, grudi
Shutterstock 

"Polovne pumpe za dojke su svuda, jer su nove pumpe skupe. Ali korišćena pumpa za potrošače ima potencijal za unakrsnu kontaminaciju. Rizik da svoje novorođenče izlažete bakterijama ili virusima jednostavno nije vredno toga. Zbog toga pumpe uvek kupujte nove", kažu stručnjaci.

(Yumama)