Dojenje je period kada i mama i beba uživaju u svakom trenutku, posebno kada se uspostavi ritam i prevaziđu oni početni "problemi". Međutim da li može da se desi da beba odbije mamino mleko, a da je potpuno zdrava i da joj ne rastu zubići? Da moguće je, posebno u slučaju da bebi ostavite svoje izdojeno mleko u flašici.

Prvo što će svaka mama da uradi ako dete odbije izdojeno mleko je da promeni flašicu. Međutim prava istina je u tome što se promenio ukus mleka. Probajte sami i shvatićete o ćemu pričamo. Ako vam se učini da vaše mleko ima ukus kao da je pokvareno, možda je uzrok tome visoka koncentracija lipaza u mleku.

Što je mleko sa visokom koncentracijom lipaze?

Lipaza je enzim koji je normalno prisutan u ljudskom mleku, a njegova je funkcija razgrađivanje masti. Iako je proces koji lipaze obavljaju normalan, ako ima previše ovog enzima to može dovesti do promene ukusa mleka, zbog čega beba uglavnom odbije. Ukus može da bude i pomalo metalan, ali i nalik na sapun. Promena ukusa ne događa se odmah, ali može da se dogodi u roku od nekoliko sati nakon izmlazanja mleka, posebno ako stoji na sobnoj temperaturi.

Izdojeno mleko, pumpica, grudi
Shutterstock Izmlazanje mleka

Da li je takvo mleko opasno za bebu?

Iako višak lipaze može da promeni ukus mleka i učini da ono deluje kao da je pokvareno, to ne znači da je stvarno i pokvareno i da je štetno za bebu.Takvo mleko može najnormalnije da se konzumira, bez ikakvih posledica, ali je činjenica da će beba zbog ukusa najverovatnije odbiti takvo mleko.

Što uzrokuje visoku lipazu?

Stručnjacima zapravo još uvek nije jasno zašto se kod nekih žena u mleku javlja visoka koncentracija lipaze, a ne zna se tačno ni u kom procentu se javlja. Ali, činjenica je da kad se jednom javi, onda to ostaje tako, odnosno ne možete da sprečite njeno postojanje u mleku. Može se dogoditi i da se u jednoj trudnoći ne javi višak lipaze (ili da detetu to ne smeta), a u drugoj javi. Ključno je reći da ako detetu ne smeta mleko i ne buni se, slobodno ga nastavite davati bez ikakve brige.

Pumpica, majčino mleko, izmlazanje
Shutterstock Pumpica za izmlazanje majčinog mleka

Kako da sprečite neobičan okus mleka?

Ako beba odbija mleko i primetite da je problem u ukusu, pa posumnjate na višak lipaza, to možete rešiti postupkom nakon izmlazanja. Najpre zamrznite nekoliko posuda mleka, pa jednu od njih nakon nedelju dana izvadite i proverite da li je ukus u redu. Ako ukus nije dobar, onda morate da postupite drukčije. Odmah nakon izmlazanja zagrejte mleko do ključanja, odnosno dok se ne pojave mehurići. Nakon toga treba da ga naglo ohladite zamrzavanjem. Zapravo, zagrevanjem se sprečava delovanje lipaze, pa mleko neće poprimiti čudan ukus. 

(Yumama)