Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.

Kako bismo vam objasnili razliku i kako biste znali koji da izaberete, predstavićemo vam tri vrste hleba - beli hleb, hleb od integralnog brašna i hleb od celog zrna.

Beli hleb

Beli hleb se pravi tako što se sa pšenice odstranjuje spoljašnja ljuska i melje se u fino brašno. Spoljašnja ljuska sadrži mnogo vlakana, kao i mnoge druge hranljive materije koje se nalaze u pšenici, čineći da beli hleb ima manje vlakana i hranljivih materija (vitamina B, E, cinka...).

Hleb
Shutterstock Beli hleb

Hleb od integralnog brašna

Hlebovi od integralnog brašna se prave tako što cela pšenična ljuska melje u brašno. Integralno brašno sadrži prirodno više vlakana i hranljivih materija. Integralno brašno je odličan izbor za decu jer nema 'komadiće' zrnastog hleba i ima glatku strukturu dok se žvaće.

Hleb
Shutterstock Hleb od integralnog brašna

Hleb od celog zrna

Hleb od celog zrna se pravi od integralnog brašna u koje se zatim dodaju semenke i/ili zrna. On dobija najviše poena kada je u pitanju dečija ishrana jer je prepun vlakana, proteina i hranljivih materija poput vitamina E i vitamina B, a ima i nizak glikemijski indeks. Ovo je najbolji izbor kada je u pitanju dečija ishrana.

Hleb
Shutterstock Hleb od celog zrna

(Yumama)