Mnogi pedijatri upozoravaju da je hrana na prvom mestu najčešći uzročnik gušenja kod beba. U periodu kada nauči da žvaće i počne da koriste prstiće za komade hrane jeste veliki izazov za roditelje. Bez obzira što je to veliki korak u hranjenju, ipak treba da vodite računa koju vrstu namrinica dajte, jer oni još uvek nemaju dovoljno zubića da bi je skroz isitnili. Medicinska sestra Niki Džakart često na društvenim mrežama objavljuje savete o bezbednosti beba i rizicima od gušenja. 

U najnovijem snimku otkrila je kako na brz i jednostavan način da saznate da li smete bebi da date određenu namirnicu. U pitanju je trik koji je nazvala "test stiskanja". 

"Uzmite komad hrane stavite između dva prsta i stisnite, ako se brzo raspadne onda je možete dati bebi. Ukoliko ostane nakon pritiskanja i dalje u nepromenjenom obliku onda takve namirnice treba da izbegavate", objasnila je u videu Niki.

Pogledajte video trika:

Rizična hrana koju treba da izbegavate u prvoj godini života su viršle, kokice, cele orašaste plodove, sušeno voće, grožđe, tvrd sir i sirovo povrće. 

Niki je u još jednom snimku prikazala kako ova vrsta hrane može da se zaglavi u mali dušnik kod dece i da izazove gušenje opasno po život. Pogledaj te video:

 (Yumama)