Najbolja varijanta ako imate previše obaveza je da pripremate obroke za više dana. Ukoliko niste sigurni kako najbolje da je sačuvate, pročitajte korisne i praktične savete. Prvo što treba da uradite jeste da je dobro ohladite, pre nego što je stavite u frižider.

Premestite je iz vruće posude u hladnu i pomerite je sa izvora toplote da bi se što pre ohladila. Ako se radi o većoj količini hrane, prebacite je u veliku plitku posudu da bi se što pre ohladila. Ne ostavljajte hranu nikako preko noći i držite se pravila od 90 minuta. Hlađenje hrane je ključno. Nikako nemojte da je stavljate toplu u frižider, jer ukoliko se naglo poveća temperatura stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija.Temperatura frižider treba uvek biti između 3 i 5 stepeni.

Sirovo meso, riba, jaja, mlečni proizvodi i sirevi su samo od nekih namirnica sa povećanim. Držanje hrane dobro pokrivenom i međusobno odvojenom pomaže protiv moguće kontaminacije. Ako znate da ćete ostatke pojesti u roku od dva dana, stavite u frižider. Ako imate veću količinu hrane koju ostavljate za kasnije, zamrznite čim se ohladi.

mama-sin.jpg
Shutterstock Mama i sin u kuhinji

Kada vadite hranu iz zamrzivača, temeljno je odmrznite pre zagrevanja, potom zagrejte hranu dok ne postane vruća. Nemojte da podgrevate hranu više od jednom. Ako vam je ostala veća količina, nemojte da zagrevate sve, već samo onoliko koliko vam je potrebno. Što više puta hladite i podgrejate hranu, to je veći rizik od trovanja hrane. Bakterije se uspešno razmnožavaju kad je proces hlađenja prespor ili kad ostatke nismo dovoljno dobro zagrejali. Hranu treba da zagrejete na temperaturi od 70 stepeni i onda je na toj temperaturi grejati makar još dva minuta.

Određene namirnice kao što su one sa visokim procentom belančevine, mogu da budu sklonije kvarenju. Na primer, pirinač je posebno nezgodan jer može da sadrži vrste bakterija otpornih na toplinu. Što je duže skuvan prinač stajao na sobnoj temperaturi, veća je verovatnoća da će biti opasan za konzumiranje.

(Yumama)