Kada nudite povrće detetu najvažnije je da mu pripremite obrok sa što više vitamina. Koliko će hranljivih sastojaka uneti u organizam zavisi od način na koji spremate određene namirnice. Neke kuvanjem gube nutritivnu vrednost, a opet neke na taj način oslobađaju više vitamina, objašnjavaju nutricionisti.

Namirnice koje treba jesti u sirovom obliku

Cvekla

Cvekla je sjajno povrće. Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima – hranjivim supstancama koje pomažu u jačanju imunološkog sistema, podizanju energije i borbi protiv upala.Salata od cvekle zdravija ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) za 25 odsto. Folati su, inače, deo kompleksa B vitamina koji su potrebni za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranja ugljenih hidrata u energiju i za stvaranja DNK i RNK.

Brokoli

Brokoli kuvani na pari mogu biti ukusni, ali bolje ih je jesti u sirovom stanju. Bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje pomaže u borbi protiv ćelije raka i usporava starenje.Rezultati studije pokazali su da su deca koja jedu ovu namirnicu u sirovom obliku bolje apsorbirali sulforafan.

dete-hrana-povrće.jpg
Shutterstock dete jede

Maline, borovnice i kupine

Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline, vitamina B6, vitamina E i magnezijuma. Ako ih kuvate, bitno se smanjuje sadržaj vitamina C.

Crvena paprika

Ako hoćete da iskoriste bezbroj zdravstvenih koristi crvenih paprika, jedite ih u sirovom stanju.Crvena paprika sadrži jedan od najviših nivoa vitamina C, a sadrži i vitamin B6, vitamin E i magnezijum. Problem sa kuvanjem paprike je taj što se odmah smanjuje sadržaj vitamina C. Ako ih deca više vole termički obrađene, odlučite se za kratko prženje ili pečenje, jer time čuvate više njihovih vitamina.

Beli luk

Sadrži dva ključna jedinjenja: aminokiselinu bogatu sumporom i enzim na bazi proteina. Beli luk nema miris sve dok ga ne izgnječite, ili ne naseckate. On je snažan prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antivirusna svojstva.Kuvanje ubija alicin, koji se nalazi jedino u sirovom belom luku, i prouzrokuje njegovo formiranje u ostala jedinjenja koji su manje značajna.Beli luk sadrži bakar, gvožđe, cink, kalcijum, mangan, aluminijum, germanijum i selen. Nivo selena u belom luku je viši nego u drugim namirnicama.

Paradajz čorba, sos
Shutterstock Paradajz sos

Namirnice koje treba jesti kuvane

Paradajz

Ukusan je svež, u salati, ali je zdraviji kuvan. To je zato što sadrže prirodno jedinjenje – likopen, koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen je antioksidans koji može pomoći u zaštiti od nekih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti. U slučaju paradajza, likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva.

Artičoka

Artičoke imaju niz zdravstvenih benefita, uključujući sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi, poboljšanja probave, doprinosi dobrom zdravlju srca i zdravlju jetre. Sadrži vitamine B6, C, K, magnezijum, i vrlo snažne antioksidanse. Ako ih kuvate svega 15 minuta, to značajno povećava nivo prirodnog jedinjenja koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čak do 15 puta, dok se nivo antioksidanata tokom kuvanja povećava i do osam puta. Prženje artičoka nije preporučljivo, jer uklanja flavonoide (također vrsta antioksidansa).

Dete, hrana, supa, mama, kuvanje
Shutterstock Mama i sin kuvaju zajedno

Patlidžan

Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranjivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.

(Yumama)