U apotekama ima veliki izbor kapi protiv grčeva za bebe, iako je teško odmah reći koje su najbolje zapravo sve zavisi od bebe i kako ona reaguje na njih. Možda prve ne pomognu, ali na kraju ipak nađete neke koje će da ublaže jednu od najbolnijih faza. Najvažnije je da pri kupovini dobro obratite pažnju na sastav, u principu sve te kapi su bezbedne i uglavnom na prirodnoj bazi,

Iako se kapi razlikuju po svom sastavu, ovo su najčešći sastojci koji se nalaze u njima i koji su ključni za smanjenje tegoba kod bebe:

Prvi i možda najvažniji je Simetikon, on je u sastavu skoro svakih kapi i pruža olakšanje tako što razbija gasove na manje mehuriće. Kada se gasovi razbiju na sitnije delove, beba ih mnogo lakše podnosi jer lakše prolaze kroz digestivni trakt. Pedijatri smatraju da je simetikon bezbedan za bebe i da ima veoma malo nuspojava, iako su one moguće ako beba uzima još neku terapiju. U tom slučaju se prvo posavetujte sa lekarom da li je bezbedno da bebi dajete kapi za grčeve.

Pored simetikona u kapima za grčeve se najviše nalaze prirodni ekstrakti biljaka poput kamilice, nane, komorača, kima.

Beba, plač, mama
Shutterstock Mama smiruje uplakanu bebu

  • Kamilica je jedna od najviše korišćenih biljaka kako u narodnoj tako i u savremenoj medicini. Verovatno nema kuće u kojoj nema čaja od kamilice. Ima blagotvorna dejstva u lečenju raznih oboljenja, a između ostalilh i kod stomačnih problema.
  • Nana je još jedna od najpoznatijih i najkorišćenijih lekovitih biljaka. Njenoj lekovitosti doprinose sastojci poput pelina, tanina, mentola i flavonoida. Upravo ovi aktivni sastojci doprinose lekovitosti kada su u pitanju stomačni problemi. Nana deluje tako što opušta mišiće digestivnog trakta i omogućava da gasovi lakše prolaze kroz organizam.
  • Komorač i čaj od ove biljke poznati su od davnina po svojoj efikasnosti u rešavanju stomačnih problema. Osim što su proizvođači iskoristili ovu biljku za proizvodnju kapi i mamama koje doje se preporučuje da piju čaj od komorača kako bi se kod beba regulisali problemi sa grčevima.
  • Listovi, korenje i semenke kima veoma su korisni u regulisanju problema sa nadimanjem, grčevima, a podstiču i rad probavnog sistema. Obzirom na efikasnost ove biljke, njeno prisustvo je sasvim opravdano i u proizvodima kao što su kapi protiv grčeva kod beba.

Stručnjaci savetuju da izbegavate proizvode koji u sebi sadrže natrijum benzoat i benzoevu kiselinu, jer ovi sastojci mogu biti štetni ako se koriste u većim količinama kod beba. 

(Yumama)