Za pravilan razvoj i rast dece kao i za jak imuni sistem, neophodno je pre svega obogatiti ishranu vitaminima i mineralima koji su ključni za očuvanje njihovog celokupnog zdravlja. U prvim mesecima života beba dobija vitamine iz majčinog ili adaptiranog mleka, uz davanje vitamina K na rođenju i vitamina D tokom prve godine života.

Nakon uvođenja čvrste hrane, veoma je važan pravilan odabir i priprema namirnica koje će detetu obezbediti dovoljan unos vitamina. Njihov značaj je pre svega važan za za pravilan rast i razvoj kostiju, mišića i organa, za dobar vid, ali i za odbranu organizma od različitih infekcija. Evo koji vitamini su najvažniji da budu deo svakodnevnih dečijih obroka.

Vitamin A

Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u razvoju kostiju. Takođe, vitamin A je veoma važan za pravilan razvoj vida, a podstiče i razvoj ćelija i tkiva u telu, kao i rast kose, noktiju i kože i veoma je značajan za odbranu organizma od brojnih infekcija. Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom A, džigerica, narandžasto voće i povrće (šargarepa, dinja), tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać).

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže apsorpciju kalcijuma, minerala esencijalnog za jačinu kostiju, te je dovoljan unos mleka u mladosti od presudnog značaja za pravilan rast. Vitamin D funkcioniše kao hormon čija je uloga da održava imuni sistem zdravim. Pored toga, stimuliše lučenje insulina i reguliše rast ćelija. Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom D, riba, iznutrice, jaja.

Dete, mleko
Shutterstock Deca piju mleko

Vitamini B grupe

Ovi vitamini čine grupu od osam međusobno povezanih vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B8 (biotin), B9 (folna kiselina), B12. Kako su hidrosolubilni, tj. rastvorljivi u vodi, ne mogu da se akumuliraju u organizmu, pa moraju da se unose svakog dana. Vitamini B grupe imaju veoma važnu ulogu u funkcionisanju organizma - omogućavaju procese dobijanja energije iz ugljenih hidrata i sazrevanje ćelija u koštanoj srži. Takođe, ovi vitamini učestvuju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i važni su za razvoj nervnog sistema, funkcionisanje mozga i srca i pravilan rast.

Prirodni izvori: mleko, integralne žitarice, riba i morski plodovi, meso, džigerica, jaja, mahunarke, orasi, zeleno povrće.

Vitamin C

Vitamin C ima važnu ulogu u očuvanju imunog sistema - pomaže organizmu da ostane zdrav i da se brže oporavi. Značajan je za razvoj kostiju i tkiva i za očuvanje zdravlja desni. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane i ojačava krvne sudove, te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pošto se ne akumulira u organizmu, mora da se svakodnevno unosi.

Prirodni izvori: sveže voće, sokovi, povrće.

Dete, meso, roštilj, devojčica
Shutterstock Devojčica jede meso sa roštilja

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans i stimulator imunog sistema. Drži pod kontrolom proizvodnju slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Vitamin E smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom E, integralne žitarice, pšenične klice, zeleno povrće, biljna ulja, žumance, orasi, semenke.

Gvožđe

Ovaj esencijalni nutrijent učestvuje u brojnim metaboličkim procesima, a pre svega u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u telu. Iako čovekov organizam ima solidne mehanizme za njegovu regulaciju, u nekim situacijama može doći do preterane akumulacije, ali mnogo češće do nedostatka gvožđa zbog neodgovarajućeg načina ishrane.

Hrana koja sadrži gvožđe: crveno meso i drugi životinjski proizvodi sadrže mnogo gvožđa. Biljni izvori gvožđa uključuju tamno zeleno lisnato povrće kao što su spanać, kelj, rukola, zatim brokoli, te mahunarke poput pasulja i sočiva.

(Yumama)