Uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu veliki je korak za svakog roditelja. Potrebno je ispratiti sve smernice i dati detetu bogat nutritivan obrok koji će da prihvati. Obroci su prilično bljutavi, pa zbog toga mnogi roditelji razmišljaju da ubace malo soli kako bi ih začinili. Međutim, to je potpuno pogrešno.

Prerano dodavanje soli može uticati na bebino zdravlje, pa prema savetu pedijatara, poželjno je sačekati što duže pre nego što u bebinu ishranu uvedete so.

Potrebno je odložiti njegovo uvođenje bar do bebinog prvog rođendana. Ovaj period omogućava bebi da se upozna sa pravim ukusom različitih namirnica. Osim toga, prema rečima stručnjaka bubrezi bebe u periodu pre prve godine nisu još dovoljno razvijeni da bi mogli da filtriraju višak soli, kao što je slučaj sa odraslima. Previše soli u bebinoj hrani, kao i prerano soljenje hrane može dovesti do oštećenja bubrega.

Koliko soli je potrebno bebama?

Od rođenja do šestog meseca bebama je potreban 1 gram soli, koji dobijaju putem majčinog mleka ili formule. Nakon prve godine, u bebinoj ishrani ne bi smelo da bude više od 2 grama soli na dnevnom nivou.

Beba, hrana
Shutterstock Beba jede kašicu

Koji začini mogu poboljšati ukus bebine hrane, a da nije so?

Umesto soli postoje drugi začini i bilje koje možete dodati bebinoj hrani kako bi ona bila ukusnija. Prema rečima pedijatara dozvoljeni su cimet, karanfilić, šafran, bosiljak, kumin i korijander.

(Yumama)