Gastoenterolog doktor Vojislav Perišić osvrnuo se na ishranu dece i začine koji mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja ali i apetita. Svestan je da nije zgodno da se pređe sa bebeće hrane koja je potpuno bljutava i nezačinjena, na hranu za decu koja treba da ima jače i začinjene ukuse, pa je otkrio nekoliko trikova koji u tome mogu da vam pomognu.

Na veliko iznenađenje mnogih, doktor je rekao da deci već od 8. meseca treba dodavati začine, a da je tucana pečena, sušena paprika odličan izbor. Kako kaže, ni sam nije mogao da veruje kada je došao do tog saznanja, ali je taj začin odličan za decu. Naravno, pored njega je otkrio i druge začine koji mogu da vam pomognu da vaše nejelice konačno smažu sve.

"Tucana pečena, sušena paprika može da se dodaje deci od 8. meseca. Ja prvo nisam mogao da verujem, ali evo zašto. Ona nema efekat na želudačnu sluznicu ali ogmentira postojeći ukus hrane kojoj je dodat. Na primer, krompir pire koji je za decu bljutav, sa ovim ne bi bio. Isto je i sa Šafranom. Kada dodate šafran nečemu što se deci ne sviđa, ali morate da vodite računa šta im se sviđa, povećavate prirodni ukus hrane i sve će biti ukusnije. Začini ne moraju da budu samo iritansi već i pospešivači prirodnih ukusa koji postoje u hrani", rekao je Perišić gostujući u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Iako svi znamo da ljuta hrana može da bude vrlo iritirajuća, pa čak i štetna ako se uzima u većim količinama, doktor je objasnio da li može loše uticati i na decu:

"Ovako kažu, daj mu po malo, na vrh kašičice. Da prvo probamo mi pa onda dete, a kada vidimo kako će reagovati polako ćemo povećavati. Mi se bojimo povećanja lučenja želudačne kiseline, pa i ne mora da znači da će do toga doći. Biber ne treba jer on je jako iritirajući. Znate šta se još dodaje? Origano! Origano se dodaje da promeni postojeći ukus onoga što je neukusno", rekao je doktor.

Špagete, deca, hrana
Shutterstock Dete jede špagete

Deca u periodu oko 8. i 9. meseca često odbijaju hranu, ali doktor je našao rešenje i za njih.

"Mnogo se bavim anoreksijom i odbijanjem hrane beba u 8. i 9. mesecu koje su inače zdrave bebe a neće ništa da jedu. I onda sam se ja bavio tim kako da uvećamo postojeći potencijal ukusa u hrani. Sušeni, tucani beli luk može da se doda ako pravimo meso za decu. Stavi se na meso, a postupno povećavamo količinu. Mi moramo napraviti tranziciju od 7. - 8. do 12. meseca, od bebeće hrane do hrane malog deteta. To je najkritičniji period jer mora da navikne na začinjenu hranu", rekao i otkrio još jedan trik sa supom koji je odličan.

"Možete dodati ren u supu, ali nemojte da preterujete. Jedna kafena kašika pa razmutite i probajte. To mora biti svež ren i tako se unose anksiodansi. Takođe, 100 gr crnog grožđa ili dve smokve dnevno su antioksidantne bombe. Ljutina nije presudna kada su antioksidanti u pitanju, postoje i drugi stvari."

dete, hrana, kašica
Shutterstock Beba jede kašicu od bundeve

Kada su u pitanju bebe koje mrljave sa kašicama, doktor kaže da je Šafran idealno rešenje.

"Uzmite malo šafrana. On nema poseban ukus već poboljšava one prirodne ukuse i beba će, ono što nije jela, početi da jede", zaključio je doktor Perišić.

(Yumama)