Novorođenče jede između osam i dvanaest puta dnevno. Ipak, ako vaša beba jede nekoliko puta uzastopno, obično uveče ili kasno popodne, moguće da se susrećete sa "klaster hranjenjem", odnosno sa prekomernim sisanjem ili pijenjem adaptiranog mleka u kratkom vremenskom periodu.

Vrlo lako ćete prepoznati ovu pojavu. Ubrzo nakon što završi sa jelom, vaša beba će pokazati tipične simptome gladi ponovo. To može uključiti otvaranje usta, kretanje ka vašoj dojci, nervoza i plač. Klaster hranjenje je potpuno normalna pojava,koja ukazuje na to da se beba razvija i raste. Ipak, to može biti iscrpljujuće za roditelje.

Obično se javlja noću ili kasno popodne.Stručnjaci ne mogu potpuno da razumeju zašto baš u tom periodu, ali postoje teorije da je beba preopterećena i prestimulisana nerazvijenim nervnim sistemom. Zapravo ona nema potrebu da jede, već joj dojenje ili glašica predstavljuju utehu.

Ukoliko vas svi teše da će proći, a vi ste već dovoljno iscrpljeni, stručnjaci navode da se klaster hranjenja može javiti između treće i šeste nedelje, a obično prestaje oko trećeg i četvrtog meseca. Kroz ovu fazu prolaze i bebe koje sisaju, i one koje su na adaptiranom mleku. Ovo se povremeno može javiti i kod starijih beba, naročito kada im, usled neke bolesti ili skoka u rastu, treba više bliskosti sa vama.

dojenje-flašica-izmlazanje.jpg
Shutterstock Dojenje i formula

Klaster hranjenja ne znači da beba ima problem u ishrani. Ipak, nemojte sami donositi zaključke. Savetujemo vas da o ovome uvek porazgovarate sa pedijatrom, ukoliko imate bilo kakve nedomumice o velikoj promeni bebinog ponašanja, posebno kada je hranjenje u pitanju.

(Yumama)