U bebinu ishranu bundeva se uvodi već na samom početku uvođenja čvrste hrane, oko petog-šestog meseca. Na zadovoljstvo mnogih beba bundeva se može koristiti za pravljenje i slanih i slatkih kaša, za ručak ili pak za užinu, ili doručak.Svakom jelu dodaje određenu količinu slatkoće i čini ga hranjivijim, a prelep ukus zamaskiraće one koje bebe baš i ne vole.

Hranjiva vrednost bundeve je izuzetno velika jer meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Pored manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti ono sadrži niz vitamina i to karotin ili provitamin A, vitamin C i vitamine iz grupe B (B1, B2, B3, B6), zatim niacin, folnu kiselinu i druge.

Od mineralnih sastojaka najzastupljenini u mesu bundeve su: kalijum, fosfor, kalcijum i gvožde. Sadrži i oligo i mikroelemente, pektin, celulozu i druga biljna vlakna što sve zajedno potvrđuje njenu veliku ulogu u pravilnom rast i razvoju naših beba.

Bundeve mogu da se kuvaju, peku, kuvaju na pari… Imajte u vidu da bundeve gube hranljivu vrednost ukoliko se previše kuvaju. Pečenje bundeve će osigurati da se zadrži većina hranljivih materija u njoj. Bundeva mora da se pripremi imah nakon što se isekli ili će krenuti da se kvari.

Dužina kuvanja zavisi ne samo od vrste bundeve nego i od veličine komada na koje je bundeva isečena pre kuvanja. Naravno veći komadi se mogu kuvati i dvadesetak minuta dok su kockice bundeve skuvane za nepunih 5 minuta.

bundeva-kašica-beba.jpg
Shutterstock Kašica od bundeve i jabuke

Bebi bundevu možete ponuditi uz jabuku i napraviti savršenu slatku kašicu.

Potrebno je:

  • 1 jabuka
  • komad bundeve
  • kašika kukuruznog griza

Priprema:

Iseckajte jabuku i bundevu. Kuvajte nekoliko minuta. Kada primetite da je skuvano, dodajte kukuruzni griz, pa onda pustite još 5 minuta da se kuva. Dobijenu smesu izblendirajte ili izgnječite, i eto savršenog obroka za bebu.

(Yumama)