Bebe spavaju dugo, obično je to oko 16 sati dnevno, ali kod nekih beba je normalno i da spavaju između 18 i 20 časova, posebno u prvim danima života. Međutim, mnogi roditelji se brinu oko toga da li njihovo dete previše spava, da li treba da ga bude i da li je sa njim sve u redu.

Pored toga, mnogi se pitaju da li bebu treba da bude za hranjenje ili će jednostavna sama da se probudi kada bude gladna. Toliko pitanja muči mlade roditelje, a mi ćemo pokušati da vam odgovorimo na njih.

"Ako je beba starija od nedelju dana i ponovo je došla do svoje porođajne težine zdravim tempon, možete je pustiti da spava. Ako novorođenče u prvoj ili drugoj nedelji spava više od tri sata u komadu, a vaš pedijatar nije zadovoljan ritmom kojim beba dobija na težini, preporučiće vam da bebu budite radi hranjenja. Ovo posebno važi za prevremeno rođene bebe i bebe koje imaju kardiološke probleme", objasnio je pedijatar.

Pedijatar će na svakom pregledu meriti detetovu težinu i pratiti njegov napredak.

"Ako vidimo da dete dobija dovoljno kalorija, to znači da dovoljno jede i da nema potrebe da se budi za hranjenje. Ali potrebno je nekoliko nedelja nakon porođaja kako bi lekar imao dovoljno podataka o rastu i hranjenju. Do tada je najbolje da novorođenčetu osigurate hranjenje na svaka dva do tri sata", objašnjava pedijatar.

Mama, beba, porodilja, novorođenče
Shutterstock Porodilja i njeno novorođenče

Saveti za nežno buđenje bebe zbog hranjenja

Ako imate potrebu da bebu budite zbog hranjenja, učinite to na nežan način, a evo nekoliko lukavih tehnika:

  • Skinite pokrivač i beba će osetiti hladnoću i otvoriti oči.
  • Promenite joj pelenu, a to osveženje može pomoći da se beba razbudi.
  • Stavite bebu na čvrstu podlogu jer joj u toj situaciji može biti pomalo neugodno, pa će je podstaći na buđenje.
  • Dunite u bebino lice i primetićete da će napraviti čudan izraz lica i da joj to može pomoći da se razbudi.

(Yumama)