Pedijatrica Ema Habard ukazuje da je jako stresno i za mamu i za dete ako većunu hrane odbija.

"Izbirljiva ishrana je normalan deo razvoja i sva deca će proći kroz tu fazu u određenoj meri, čak i ako vam dete jede sve doći će trenutak kada će početi da odbija neke obroke".

Da ne biste pogoršali situciji i izazvali još veću frustraciju kod deteta ove stvari nemojte nikako raditi:

Ne koristite mito

Možda bi bilo primamljivo podmetnuti svom detetu da jede povrće uz obećanje da ga čeka neki slatkiš, ali ovo daje potpuno pogrešnu poruku.

"Ovo smanjuje sklonost vašeg deteta perema novoj hrani, jer mu stvara sliku da je ona užasna i da mora da je jede da bi dobio nagradu".

Izbegavajte pritisak na njih

Ovo gotovo nikada ne pomaže, čak pogoršava izbirljivost kod vašeg deteta jer ono postaje uznemireno i pod stresom u vreme obroka.

Prevelik unos tečnosti pre obroka

Činjenica je da dete treba da se hidrira, ali ako popije veliku količinu vode ili još gore soka onda će biti sit i neće biti motivisan da proba novu hranu.

Ne skrivajte hranu u njihovom omiljenom obroku

Verujte, dete će uvek primetiti da je nešto drugačije sa njegovom omiljenom hranom i onda možete da budete u duplom problemu da odbije i ono što je voleo.

Što je najgore od svega, ističe Ema, oni će izgubiti poverenje u vas i uvek će biti skeptični koju god hranu da im date.

Izbacite ometanje

Ovo je najčešća greška roditelja ukazuje Ema, dete će tada verovatno jesti više povrća i voća ali neće biti fokusiran na ukus hrane.To znači da ukoliko biste im ugasili crtani film čak i hranu koju vole prestali bi da jede jer bi prvi put osetili nejn ukus.

Izbegavajte grickanje

"Samo da dete ne bude gladno", reći će vam većina mama, ali ako dete stalno nešto gricka to će mu poremetiti obroke.
"Detetu je dovoljno da ima tri obroka i dve užine. Ako se toga pridržavate vaš mališan će imati dovoljno vremena da izgradi apetit i postane dovoljno gladan za naredni obrok", rekla je Ema.

Dajete im samo hranu koju vole

To ima smisla jer znate da će vam dete sigurno jesti, ali to smanjuje raspon hrane i nikada nećete izaći iz začaranog kruga.

(Yumama)