Tvoje dete i dalje odbija da jede čvrstu hranu? Naravno, osim ako nije neka nezdrava grickalica! Ovo je priča u kojoj će se prepoznati mnogi roditelji, ali Šarlota Stirling-Red, dečji nutricionista i autorka brojnih knjiga o ishrani dece, otkriva kako da naučite dete da zavoli hranu, posebno povrće.

Šarlota je otkrila najveće greške koje roditelji rade kada je reč o ishrani mališana i uvođenju krute hrane.

Započnite sa malim obrocima, bez pritiska

"Ako je vaša beba spremna za čvrstu hranu, i pokazuje znakove koji ukazuju na to, treba pokušati. Ali ako vam u početku ne ide, nije dobra ideja da odustanete. Bolje je nastaviti jednom kada ste započeli", poručuje Šarlot, i dodaje:

"Znam d se mnogi roditelji nerviraju i da se osećaju kao da im to ne ide od ruke, pa počnu, a onda odlože na nekoliko nedelje. Ali zapravo, to bi moglo da bude mnogo gore. Kada započnete sa čvrstom hranom, započnite sa malim komadićima hrane, laganim obrocima bez pritiska. Normalno je da beba na početku odbija hranu, ali radite na tome da ne oseća pritisak i stres. I ne zaboravite, bebe na početku znaju i da ispljunu hranu, ne znaju lepo da je progutaju, što je takođe normalno."

Zajednički obroci su važni

Razumljivo je da želiš da razgraničiš kada jedu deca, a kada odrasli u vašem domu, ali Šarlot kaže da baš bebe moraju da nauče od drugih kako se jede.

"Bebe moraju da nauče da grizu, žvaću i gutaju. A način na koji to čine je često posmatrajući roditelje i druge ukućane. Dakle, obrok sa svojim detetom zapravo može biti jedan od najvažnijih delova njihovog učenja hranjenja. Jedno od prvih pitanja koja uvek postavljam roditeljima jeste: 'jedete li sa njima? Ako je odgovor ne, beba jednostavno neće znati šta treba da uradi sa tom hranom", poručuje nutricionistkinja.

Zajednički obroci su vrlo važni
Shutterstock Zajednički obroci su vrlo važni

Uključivanje televizora u pozadini

Ako dete odbija da jede, mnogi roditelji posežu za načinima zabave kako bi im skrenuli pažnju sa hrane. Obično im pale televizor ili telefon kako bi gledali crtaće ili slušali pesmice, i na taj način odvratili pažnju tokom obroka, ali Šarlota kaže da je to potpuno pogrešno!

"Smatram da je jako važno naučiti mališane pravilnom i zdravom odnosu prema hrani, da je vole i da uživaju u hrani i obrocima. Dakle, ako televizor koristimo kao način odvlačenja pažnje, to je zapravo odvlačenje od hrane. Znači, ako upalite televizor, ne podstičete ih da gledaju šta jedu ili probaju ono što jedu. Zbog toga deca zapravo nisu toliko zainteresovana za hranu", kaže Šarlota.

Nudiš alternativu

Kada pokušaš da daš detetu nešto da pojede, važno je da insistiraš na tom obroku, a ne da mu nudiš alternativu.

"Ako odbija hranu sa stola, ne treba da pitate šta želi. To će još više podstaknuti izbirljivo ponašanje. Ako dete ne želi da jede ono što ste mu ponudili, to je sasvim u redu - ne mora to jesti. Važno je da uz svaki obrok ima i neka od njegovih "omiljenih namirnica", ali prvo insistirajte na drugim", govori nutricionistkinja.

Nije dobro nuditi alternativu deci kada je hrana u pitanju
Shutterstock Nije dobro nuditi alternativu deci kada je hrana u pitanju

Poslužujete uvek isto povrće

Ako želite da vaša deca odrastaju uživajući uz povrće, veoma je bitno da ih upoznate sa raznolikošću.

"Iz istraživanja znamo da što više raznolikosti ponudite maloj deci, veća je verovatnoća da će je prihvatiti. Dakle, ne radi se o tome da im pružite svu raznolikost odjedno, ali vremenom kada dete shvati da postoji puno različitih opcija na koje nije prisiljeno, sigurno će zavoleti. Važno je da i vi jedete pred njim. To će biti najbolji način da ih podstaknete i dopustite im da se upoznaju sa povrće", kaže Šarlota.

Pritisak i stres

Mnoge majke se upoređuju sa savršenim životima nekih porodica na društvenim mrežama. Ali nutricionistkinja smatra da je to jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti.

"Vidim da je dosta roditelja preterano zabrinuto oko ishrane mališana, vrše toliki pritisak sami na sebe, a to na kraju vrši pritisak i na bebu da pojede, što može imati suprotan efekat od onoga što roditelji zapravo žele. Bebe imaju tendenciju da razviju mučninu zbog obroka, pa je zato važno da roditelji vreme obroka učine zabavnim, ugodnijim i mirnijim, iako je to lakše reći nego učiniti", zaključuje Šarlota.

(Yumama)