Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMOJTE DA PRETERUJETE SA BELOM BUKOM: Vaša beba je navikla da spava uz ovaj zvuk, evo zašto to nije dobro

Autor Sandra Krstanović

Bela buka je spas za svaku mamu, a evo kada ona može da napravi problem.

 bela buka-spavanje-beba.jpg Izvor: Shutterstock

Beli šum je spas za mnoge mame koje će potvrditi da njihove bebe uz ovaj zvuk spavaju mirno. Umirujući tonovi dokazano pomažu mnogim bebama da se brzo umire, duže spavaju i brže utonu u san. Jedno istraživanje tek rođenih beba pokazalo je da 80 odsto izloženih belom šumu zadremalo je u roku od pet minuta, dok je samo 25 odsto onih koje su zadremale isto tako brzo bez pozadinske buke.

Iz zdravstvene perspektive beli šum nema nikakve štetne posledice na zdravlje vaše bebe. Kada pročitate sve ove prednosti, pitate se sigurno u čemu je onda problem. Iako zvuk belog šuma može biti od velike pomoći tokom teških faza života vaše bebe, posebno u prvih nekoliko meseci kada se bori sa spavanjem, vodite računa da ne preterate. Ako je vašoj bebi uključena bela buka tokom celog spavanja, to može stati na put da se vaša beba nauči samoumirivanjem i smaostalnim uspavljivanjem.

 beba-plač-spavanje.jpg
Beba olače u snu
Izvor: Shutterstock

Beba raste i vremenom će beli šum sve manje imati svoju primarnu funkciju, a beba će usled navike postati jako uznemirena i imaćete problem da je na bilo koji drugi način umiriti. Drugo bebi je poznat samo taj šum, ukoliko ga ugasite njoj će svi ostali zvuci u kući i od spolja biti nepoznati i uznemirujući, zato će često da se budi i burno reaguje.

Zato psiholozi i pedijatri upozoravaju da ne preterujete ili da belu buku ponekada koristite. Upotrebite i druge metode uspavljivanja bebe, jer odvikavanje od bele buke može zaista da bude jako burna i neprijatna faza kroz koju sigurno ne želite da prolazite.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica