Iskustvo sa dojenjem je različito za svaku majku. Dok neke završe dojenje dece za 2-3 meseca, neke ni ne odluče da doje već od starta bebi daju formulu, a neki ipak doje svoju decu dokle god je to moguće. Stručnjaci preporučuju isključivo dojenje prvih šest meseci bebinog života, ali da li ćete dalje nastaviti ili ne, odluka je samo na vama.

Ipak, postoje brojne prednosti produženog dojenja, tačnije dojenja deteta duže od godinu dana. Ako imate želju da dojite i dalje, istrajte u tome. Svakako se pobrinite da dete jede ostalu hranu nakon što napuni šest meseci. Nakon godinu dana kruta hrana trebalo bi da bude najvažnija, dok bi dojenje trebalo biti u drugom planu kako bi bile zadovoljene detetove sve veće nutritivne potrebe.

Koje su prednosti dojenja dece nakon godinu dana?

Dobrobit dojenja se ne smanjuje kada dete dosegne određenu dob.

"Dojenje je vredan izvor hranljivih stvari sve vreme. Majčino mleko je puno antitela i prilagođava se kako bi zadovoljilo specifične potrebe bebe. Hranljivost i zaštita majčinog mleka ne mogu adekvatno da se zamene nikakvim drugim dodatkom. Mikrobiom dojenčadi, male dece i deteta unapređuje se zbog učestalog dojenja i pristupa majčinom mleku", kažu stručnjaci.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Pogledajte koje su još prednosti dojenja:

  • Smanjuje rizik od raka dojke i jajnika za mame
  • Osigurava do jedne trećine dnevnih kalorija i proteinskih potreba malog deteta (minerali i vitamini)
  • Smanjuje rizik od bolesti i jača imunološki sistem
  • Stimuliše razvoj mozga i može da pomogne u jačanju inteligencije
  • Može da podstakne snažnije emocionalne veze u kasnijim fazama života
  • Može da zaštiti od određene bolesti
  • Jeftinija je opcija hranjenja

Pored toga, važno je i da znate da majčino mleko nije jedina opcija da vaše dete bude zdravo i lepo se razvija. I adaptirano mleko je sigurna hrana za vaše bebe, a posle šest meseci im je ipak najbitnije da unose i hranljive stvari iz povrća, voća i mesa. Uvek imajte na umu da je najvažnije da je beba sita i zadovoljna, a mama srećna.

(Yumama)