Novorođenče se doji između osam i dvanaest puta dnevno. Ipak, ako vaša beba sisa nekoliko puta uzastopno, obično uveče ili kasno po podne, moguće da se susrećete sa 'klaster dojenjem'.

Nemojte se brinuti, iako je ovo iscrpljujuće, to je normalna faza i proći će.

Šta je KLASTER DOJENJE?

Klaster dojenje je bebino prekomerno sisanje u kratkom vremenskom periodu.

Vrlo lako ćete prepoznati ovu pojavu. Ubrzo nakon što završi sa jelom, vaša beba će pokazati tipične simptome gladi ponovo. To može uključiti otvaranje usta, kretanje ka vašoj dojci.

Klaster dojenje je potpuno normalna pojava koja ukazuje na to da se beba razvija i raste. Ipak, to može biti iscrpljujuće za roditelje.

Zašto i kada dolazi do Klaster dojenja?

Majčino mleko je ključno za pravilan razvoj deteta. Ono tim putem dobija sve potrebne nutrijente, koje beba praktično traći. Ako beba želi više mleka, mamino telo će ga stvarati.

Klaster dojenje se obično javlja noću ili kasno po podne. Stručnjaci ne mogu potpuno da razumeju zašto baš u tom periodu, ali postoje teorije da je beba preopterećena i prestimulisana nerazvijenim nervnim sistemom. Dojenje joj pomaže da se opusti.

Koliko traje Klaster dojenje?

Vreme pojave samog dojenja je individualno, ali obično to bude između treće i šeste nedelje, kada se javlja skok u rastu. Može potrajati nekoliko dana. U svakom slučaju, ukoliko to predugo traje, trebalo bi da popričate sa pedijatrom, kako biste bili sigurni da vaše dete dobija dovoljno kalorija.

A kada se može očekivati potpuni prestanak klaster dojenja? Deca to obično prerastu oko trećeg, četvrtog meseca. Ovo se povremeno može javiti i kod starijih beba, naročito kada im, usled neke bolesti ili skoka u rastu, treba više bliskosti sa vama.

Kako se nositi sa Klaster dojenjem?

Ako ste sada u ovoj fazi, sigurno ste umorni i frustrirani. Možemo vam obećati da će ovo vremenom proći. U međuvremenu, budite spremni na ove bebine momente, i obezbedite joj nutrijete koji su potrebni.

Za to vreme, mnoge mame čitaju, gledaju filmove, razgovaraju sa bliskim osobama.

Klaster dojenje ne znači da vam je potrebno dodavanje formule ili suplemenata. Ipak, nemojte sami donositi zaključke. Savetujemo vas da o ovome uvek porazgovarate sa pedijatrom.

Pročitajte i...