Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA SMEM DA IMAM SEKS POSLE POROĐAJA: Zbog 2 stvari ne smete da imate odnose prerano, a ovako vas prvi put neće boleti

Pogledajte kada je vreme da se upustite u seksualne odnose pre porođaja!

 Kada smem da imam seks posle porođaja Izvor: Shutterstock

Nakon što se porodite, bilo na koji način, seks vam je verovatno poslednja stvar na umu. Između fizičkih i emotivnih promena, razlika u hormonima, brige oko bebe, prosto postoje barijere prema seksualnom odnosu i niste raspoloženi za njega.

Možda će vas zanimati

Znajte da je ovaj osećaj potpuno normalan i nemojte da se brinite. Vratiće se sve u normalnu i vi ćete poželeti bliskost sa partnerom.

Kada mogu da imam seksualne odnose posle porođaja?

Većina lekara reći će vam da morate sačekati 4-6 nedelja posle porođaja. Tokom trudnoće i porođaja, vaše telo prošlo je kroz velike promene i potrebno je vreme da se oporavite.

Zbog čega je važno da čekate?

Rana treba da se zaceli

Iako ste možda prošli kroz porođaj lako, bez sečenja ili pucanja, ipak treba da sačekate da se karlica i vagina oporave. Ako ste imali carski rez, stomaku je potrebno da se oporavi. Ako se prerano upustite u odnose, oporavak rane ćete narušiti, pa dolazi do novih posledica. Kada vas lekar pregleda i kaže da možete da imate odnose, tada ga poslušajte.

Veći je rizik da iskrvarite ili dobijete infekciju

Tokom prvih nekoliko nedelja od porođaja rizik je mnogo veći za komplikacije, poput krvarenja i infekcija. Odmah po porođaju materica kreće da se vraća lagano u normalne dimenzije. Seksualni odnosi mogu remetiti ovaj proces, a kontrakcije mišića nekada mogu izazvati krvarenje. U isto vreme se i vaš grlić vraća u svoje normalno stanje, pa ako imate u ovom periodu odnose, infekcije mogu biti vrlo česte.

Da li će me prvi odnos boleti?

Vaša vagina je prošla kroz mnoge promene, pa je preporuka da lagano krenete ponovo u seksualne odnose, jer zaista može boleti. Iako vam je lekar dao zeleno svetlo za odnose, ipak krenite polako, tako će vam više prijati. Suvoća vagine je još jedan čest problem posle porođaja, pa se preporučuje upotreba lubrikanata.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica