Kada beba dođe na svet, jedna od prvih "malih pobeda" je i mamin osećaj ponosa kada beba dobro uhvati bradavicu i počne da "vuče". Posebnost tom trenutku daje saznanje da je uspela da uradi nešto dobro i za sebe i za svoje dete.

Mnoge porodilje imaju poteškoće da uspešno uspostave dojenje (čak i kada beba uzme bradavicu, mame nemaju osećaj da dete guta mleko), ali to nikako nije razlog za odustajanje.

Mame često na početku nisu sigurne da li je njihova beba dobro uhvatila bradavicu, zato evo nekoliko saveta. 

Započnite sa dojenjem što je ranije moguće od trenutka kada se beba rodi

Što ranije počnete, veće su šanse da beba razvije svoje urođene sposobnosti, to jest instinkt za dojenjem, što uključuje i pravilno hvatanje bradavice. Od prvog minuta od kako se rodi, beba ima prirodan refleks da se pribija uz majku i traži hranu.

Kada golišavu bebu prislonite na svoju kožu vi aktivirate taj njen refleks. Čak iako, nakon porođaja, morate da budete na neko vreme razdvojeni od nje, čim je uzmete i ostvarite kontakt koža-na-kožu, čim beba oseti vaš miris i dodir, počeće da se "vrpolji" i traži bradavicu.

Udobno se smestite

Za uspešno dojenje veoma je važno da mami bude udobno, zato pronađite poziciju u kojoj ćete moći da budete neko vreme. Neki stručnjaci savetuju da se mame naslone leđima na naslon pod uglom od 45 stepeni, ali vi se namestite onako kako vama odgovara, pogotovo u početku.

Takođe, bilo bi dobro da neko bude sa vama i pridrži bebu dok se smestite, a kasnije i da vam doda dodatni jastuk ili ćebe, ukoliko vam bude potrebno. Važno je i da ne zaboravite veliku čašu ili flašu vode da stavite pored sebe.

Kako da postavim bebu?

Bebu uzmite u naručje i neka njeno telo bude ispod vaših grudi. Glavicu, vrat i gornji deo leđa joj poduprite svojim laktom. Neka beba obrazima i bradom dodiruje vaše grudi. Možete kapnuti par kapljica kolostruma bebi na usta kako bi je "zainteresovali" (kolostrum istisnite tako što ćete palcem i kažiprstom obuhvatiti ivicu areole i nežno pritisnuti). Kada beba oseti kolostrum instinktivno će "zagnjuriti" glavicu u vaše grudi, otvoriti usta i uhvatiti bradavicu. 

Kako bi se žlezde stimulisale i mleko krenulo, potrebno je da, dok sisa, beba ustima obuhvati ceo donji deo areole i malo gornjeg, a ne samo bradavicu.

Ukoliko su vaše grudi velike ili je vaša beba premala, možete joj olakšati da bolje uhvati dojku tako što ćete kažiprstom i srednim prstom nežno pritisnuti deo oko bradavice kako bi vaša beba manje morala da zine.


Uspešno dojenje: Kako da znam da li je beba dobro uhvatila bradavicu? (FOTO VODIČ) Foto: Shutterstock

Kako da znam da je beba dobro uhvatila bradavicu i da guta mleko?

Ukoliko osetite kako beba vuče i kako vaše mleko ide, to je i znak da je beba dobro uhvatila bradavicu. 

Takođe, ako se brada vaše bebe ritmično pomera i s vremena na vreme čujete kako beba uzima vazduh - znači da ste uspeli. 


Uspešno dojenje: Kako da znam da li je beba dobro uhvatila bradavicu? (FOTO VODIČ) Foto: Shutterstock

Pročitajte i...