Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi prilikom dojenja: Prepunjenost dojki

Jedan od problema sa kojima se porodilje susreću je i prepunjenost dojki. Kako ga prevazići?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Do prepunjenosti dolazi iz više razloga: nagli nadolazak mleka posle porođaja, neadekvatno sisanje bebe zbog loše tehnike dojenja, razdvojenost majke i bebe u vreme kada bi trebalo da beba sisa, uvođenje druge hrane u bebin dnevni raspored, smanjena zainteresovanost bebe za sisanjem, preskakanje podoja, odbijanje bebe od dojke zbog prestanka sa dojenjem...

Kako prevazići ovaj problem?

Koji god da je razlog zbog kog su se dojke prepunile, postoji samo jedan prirodan način da se količina mleka u njima smanji, a to je izmlazanje.  Bez obzira koja se tehnika koristi (ručno izmlazanje ili korišćenje pumpice), u principu je potrebno da se uradi sledeće: staviti suvu, toplu pelenu na dojku, ili je tuširati toplom vodom i polako, masiranjem dojke od korena ka bradavici, krenuti sa izmlazanjem mleka. Ono se izvlači do trenutka kada se oseti olakšanje i smanji nabreklost dojke. Nema potrebe da se mleko izmaza više od toga, jer dužim izmlazanjem može samo da dođe do kontraefekta - da količina mleka u dojkama počne da se povećava.
Po završetku izmlazanja, na dojke može da se stavi hladna obloga, koja će pomoći da se majka prijatnije oseća. Ne zaboravite da ništa bolje ne izvlači mleko iz dojki od vaše bebe. Onog trenutka kada beba bude uz vas, dajte joj da sisa. Ukoliko je potrebno, pre samog podoja izvucite iz dojki malo mleka - da areola omekša, kako bi beba lakše obuhvatila dojku ustima.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica