Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU ŽITARICE VAŽNE ZA ZDRAVLJE BEBA: Postoje mlečne i nemlečne, a evo kako se uvode

Žitarice predstavljaju idealan prvi čvrsti obrok deteta jer sadrže optimalnu kombinaciju svih makro i mikroelemenata koji su neophodni za pravilan rast i razvoj.

 zitarice_308793989.jpg Izvor: Shutterstock

Savet je započeti novu vrstu ishrane prinčanim žitaricama, ali i kombinacijom sa kukuruzom, ili žitaricama koja sadrže više vrsta žitarica. Obavezno proveriti na pakovanju, mora biti naglašeno za koji su uzrast namenjene. Žitarice koje su namenjene deci do 4. meseca ne sadrže gluten.

Možda će vas zanimati

Postoje i dve vrste žitarice, a to su mlečne i nemlečne žitarice.

Prve u sebi sadrže mleko, odnosno formulu, tako da su namenjene deci koja piju formulu, ili su na kombinovanoj ishrani mamino mleko+formula. Savet je da se takve žitarice pripremaju sa formulom koju beba koristi, kako bismo približili ukus, i to je tzv. vezivanje ukusa o čemu smo ranije govorili.

Takođe postoje i nemlečne žitarice i one su namenjene deci koja doje. Deca koja doje nisu imala kontakta sa formulom, i zato su za njih pripremnjene žitarice koje nemaju mleka u sebi. Takva vrsta žitarica se može pripremati sa vodom, ili još bolje maminim mlekom- ukoliko mama ima dovoljno mleka da može sa njim pripremiti žitarice. I tako opet bebi približavamo ukuse, i navikavamo ih na nove konzistencije.

Treba početi sa manjom količinom zbog mogućih rekacija, i zbog toga što će beba svakako na početku manje količine hrane jesti. Kasnije ih postepeno povećavamo. Preporuka je da žitarice dajemo bebama kašičicom, nikako flašicom da bi se sprečio prevelik unos i pratilo gutanje hrane.

Postoje i žitarice koje su kombinacija žitarica, griza, voća, itd.

Namenjene su različitim uzrastima, od 4-6 meseci, pa i za period od 12 meseci. Upotreba žitarica tokom najvećeg dela prve godine života govori o njihovom blagotvornom dejstvu na čitav organizam deteta, naročito na gastrointestinalni sistem- sistem organa za varenje. Velika količina vlakana pored svih hranljivih sastojaka pozitivno utiče na varenje, probavu i zdravlje creva, Uzimajući u obzir da se 70-80 % ćelija imuniteta nalazi baš u crevima, zdravlje creva znači i formiranje dobrog imuniteta, samim tim i zdravlje čitavog organizma.

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica