Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO MAMA NE MOŽE DA DOJI: Adaptirana mlečna formula je izbor

Adaptirana mlečna formula predstavlja izbor mleka ukoliko mama ne doji, ili kao nastavak mlečnog obroka nakon dojenja. Formule su namenjene da obezbede nutritivne potrebe dece do kraja prve i druge godine života.

 adaptirana formula je izbor_294674591 Izvor: Shutterstock

Razlikuju se po sastavu, ukusu, mirisu, i kalorijskom sastavu.

Formula se primenjuje onda kada mama ne može da doji zbog raznih razloga, medicinskih razloga, kada beba ne napreduje adekvatno, odnosno kada mama nema dovoljno mleka, ili kada dete nije u stanju da sisa.

Postoji niz formula koje su na raspolaganju, i koje se mogu razlikovati po sastavu. Naravno, različita je i svrha uvođenja, o čemu ce biti reči, ali svakako sve obezbeđuju zdrav obrok za bebu.

Vrste formula

Standardne formule, tzv. opšte formule su bazirane na kravljem mleku, adaptirane su, pa otud i naziv ”adaptirana mlečna formula ”. Taj termin adaptirane odnosi se na to da je sadržaj adaptiran nutritivnim potrebama deteta za dati uzrast. Dodate su esencijalne aminokiseline, vitamini, minerali, gvožđe i ostali makro i mikroelementi koji nedostaju u kravljem mleku, a koji su potrebni detetu za adekvatan rast i razvoj. Namenje su zdravoj deci rođenoj u terminu, kada dojenje izostane ili nakon dojenja. Sa oznakom 1 formula je namenjena deci od rođenja do navršenih 6 meseci, sa oznakom 2 od navršenih 6 meseci do godinu dana. Oznake 3 i 4 odnose se na formule  koje se uvode od godinu dana do druge godine, i nakon druge godine života.

Omega masne kiseline koje se nalaze u mleku utiču na razvoj mozga i kognitivnih funkcija, takođe prebiotske kulture kao one iz maminog mleka obezbeđuju zdravlje creva, stimulišu creva na pravljenje - sopstvenih probiotskih kultura, što opet ima pozitivan efekat na razvoj imuniteta jer se 70-80% ćelija imuniteta nalazi baš u crevima.

Antiregurgitaciona formula tzv. AR formula je namenjena deci koja pate od refluksa, odnosno regurgitacije što bi značilo povraćaj hrane iz želuca na usta. Razlog tome je nedovoljno razvijen gornji ezofagealni sfinkter ( jednjak-ezofagus), i to bi bio mišić koji spaja jednjak i želudac. Zbog povećanog vraćanja hrane deca nekada mogu gubiti na težini- usled povraćaja hrane, mala količina hrane ostane u žel. i organizmu na raspolaganje.

Formula  sadrži oligosaharid iz semena rogača- prirodni zgušnjivač, što omogućava zgušnjavanje hrane u želucu, što samim tim onemogućava povraćaj hrane.

Osim toga, prebiotici, postbiotici i HMO (human milk oligosaharidi) smanjuju epizode regurgitacije, poboljšavaju mikrobiotski sastav creva, povećavaju rast dobrih bakterija, i na taj način olakšavaju defekaciju.

Vrlo je važno poštovati uputstva sa kutije. Ne preporučuje se davati manje količine hrane nego što je predviđeno, kao ni mnogo više. Ukoliko primetite da je beba gladna i nakon obroka predviđenom količinom, možemo joj ponuditi još formule, i tako pratimo količinu, i postepeno povećavamo. Moramo voditi računa da se količina ne duplira po svakom obroku, jer u kasnijem periodu može izazvati tegobe, porast telesne mase koja ne odgovara uzrastu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica