Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA BEBE SKLONE ALERGIJAMA: Ovo su tipovi mlečnih formula

Hipoalergene formule, tzv. HA formule su parcijalni hidrolizati, sa lakše svarljivim belančevinama na bazi surutke koji pomažu bebama sklonim alergijama.

 tipovi formula_494495455 Izvor: Shutterstock

Preporučuju se bebama koje imaju predispoziciju za razvoj alergija, genetsku podlogu, i bebama koje ispoljavaju znake alergija. Deca nasleđuju sklonost ka razviju alergija, ne mora nužno značiti da će razviti baš tu alergiju koju neki od roditelja ima. Ove formule su takođe na bazi kravljeg mleka, ali su proteini delimično razgrađeni, pa je samim tim manja sposobnost da izazovu alergijsku reakciju, takođe mogu prevenirati nastanak alergije. Upotreba HA formule je opravdana u svim ostalim slučajevima osim kad je u pitanju alergija na proteine kravljeg mleka, za šta postoji drugačija formula koja je prilagodjena tretmanu alergije na proteine kravljeg mleka.

Formula na bazi ekstenzivno hidrolizovanog proteina surutke, što znači da su proteini podeljeni na još sitnije delove. Neke bebe imaju alergiju na proteine kravljeg mleka, sa čestim bolovima u stomaku, nadutošću, grčevima, regurgitacijom, promenama na koži, otežanim disanjem, pojavom krvi u stolici. Ukoliko beba ne doji, već je na formuli, rešenje je prelazak na formulu koja je namenjena tremanu alergije na kravlje mleko, posebno koncipirane formule koje su na bazi proteina surutke, ali potpuno hidrolizovanim proteinima .

Formule koje su namenjene tretmanu grčeva i zatvora- na bazi 100 % delimično hidrolizovanog proteina surutke što olakšava varenje i omogućava formiranje mekane stolice. Uz smanjen nivo laktoze, smanjuje se nelagodnost u crevima, a uz prisustvo betapalmitata-biljnog ulja pobiljšava se apsorpcija masti i kalcijuma. Takođe formula sadrže prebiotske i postbiotske kulture uz HMO, tako da se poboljšava konzistencija i učestalost stolica. Gotovo svaka beba može imati grčeve, najčešće se javljaju u prvim mesecima života. Ukoliko beba pije formulu kao dodatak maminom mleku ili kao jedini vid ishrane, a pojave se grčevi, trebalo bi razmišljati o uvođenju Comforta u cilju olaksanja tegoba. Comfort formule sadrže sve sastojke kao i standardne formule koje omogućavaju normalan rast i razvoj deteta.

Formula za prevremeno rođenu decu se uvodi kada za to postoje indikacije, ili kod beba koje su rođene pre termina ili kada beba ima malu telesnu masu po rođenju. Formula ispunjava povećane potrebe u ishrani prevremeno rođenih beba, ima više energije i više proteina.

Premature se koristi uz nadzor zdravstvenog radnika koji ga uključuje ukoliko proceni da postoje potrebe, takođe prilikom isključivanja i prelaska na dojenje ili standardnu/opštu formulu posavetovati se sa izabranim lekarom.

Formula za decu koja su intolerantna na laktozu  to je formula koja naravno ne sadrži laktozu, umesto nje u formuli je prisutan maltodekstrin, kao alternativa laktozi. Uz to sadrži polinezasićene masne kiseline, nukleotide, vitamine, minerale, i ostale makro i mikroelemente koji su detetu neophodni za adekvatan rast i razvoj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica