Infantilne kolike ili grčevi ispoljavaju se kod dece nezavisno od pola, u ranom uzrastu, uz nekontrolisan plač, i specifične simptome na osnovu kojih ih možete prepoznati. Bebe su inače zdrave, napomenućemo da se grčevi smatraju trenutnim stanjem ukoliko dete dobro napreduje i nema drugih tegoba.

Gotovo svako dete može patiti od pojave grčeva, nema razlike da li su u pitanju dečaci ili devojčice, i skoro su ravnomerno prisutni kod beba koje doje i koje se hrane formulom.

Pravi uzrok grčeva do kraja nije ispitan, ali se smatra da je u pitanju nezrelost sistema organa za varenje, odnosno creva. Uzrok može biti i gutanje vazduha prilikom hranjenja. Reakcija na nešto što mleko sadrži može biti uzrok nastanka grčeva. Bebe mogu postati preosetljive na brojne proteine i šećere prisutne u majčinom mleku ili u formuli za bebe.

Glavni simptom je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu. Između epizoda beba dobro napreduje, i ne pokazuje znake drugih bolesti.

Iako dramatično izgleda, kolike ne predstavljaju ozbiljno stanje.

Simptomi grčeva mogu biti :

1. Neutešno plakanje satima

2. Stisnute pesnice

3. Crvenilo u licu

4. Izvijanje leđa u luk

5. Podizanje nogu do samih grudi

Češće se javljaju neposredno nakon hranjenja, uglavnom kasno popodne i uveče. Van tih perioda, Vaša beba može izgledati sasvim odmorno i srećno.

Kako pomoći bebi:

Kontakt koža na kožu može biti jedan od načina, i to tako što bebu okrenete stomačićem prema vama. Na taj način se greje abdomen, postiče rad creva, i svakako emicionalna komponenta u tom slučaju igra veliku ulogu.

Okupajte bebu u toploj vodi, umotajte je u toplo ćebe. To će podstaći cirkulaciju takođe, voda može delovati umirujuće na bebu.

Umirite bebu stalnim šumom u pozadini - šum fena, usisivača, ili možete i pronaći takve audio zvuke i puštati bebi. Ovaj način se pokazao kao vrlo delotvoran kod velikog broja beba, a razlog tome je taj što beba u maminom stomaku tako čuje zvuke maminih organa, velikih krvnih sudova, spoljašnje zvuke, tako što se kroz plodovu vodu, i ostale strukture tako prenosi zvuk, kao vibracija i šum.

Pokušajte da pronađete neki položaj koji će bebi odgovarati, ili povedite bebu napolje na svež vazduh ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju.

Masaža stomaka se dobro pokazala kao metoda kod jako velikog broja beba. Uzmite u šaku neku kremicu koju koristite bebi, ili bebi ulje, sa dva prsta blago masirajte bebin stomačić u pravcu kazaljke na satu. Masažica će svakako prijati bebi, podstiče rad creva, i utiče na cirkulaciju.

Dakle više ovih metodica rade po istom principu, što suštinski može pomoći bebi da što lakše prođe kroz period grčeva.

Iako ne postoji čarobni lek, navedeni postupci koje možete preduzeti mogu pomoći bebi, pa je svakako preporuka da nešto od saveta pokušate i vidite da li će vašoj bebi odgovarati.

Takođe ovo su postupci koje možete primeniti i ukoliko beba doji, i ako koristi dohranu kao dodatak uz mamino mleko, ili jedini vid ishrane.

Ohrabrujemo majke da nastave sa dojenjem, ali proveriti tehnike dojenja: pražnjenje jedne dojke pre dojenja drugom, kako bi se obe dojke podjednako praznile i podsticale na lučenje mleka.

Isključiti mogućnost alergije na kravlje mleko i eliminisati sporne namirnice.

Ukoliko beba koristi formulu kao vid dohrane ili kao jedini vid ishrane - razmotriti uvođenje priladođene formule za olakšanje problema i simptoma grčeva (sadrži delimično razgrađene proteine surutke koji olakšavaju varenje kod beba i struktuirane masti – koje beba bolje toleriše i koristi kao izvor energije).