Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOJENJE KAO IDEALAN VID ISHRANE: Sastav maminog mleka

Dojenje je nastavak simbioze mame i bebe, odnosno povezanost i nakon rođenja deteta. Predstavlja zavisnost mame i deteta, mleko se luči kad je beba gladna.

 dojenje idealan vid ishrane_394795861 Izvor: Shutterstock

Dojenje je takođe idealan vid ishrane bebe, kako u prvim mesecima života, tako i kasnije.

možda vas zanima

Idealno je da beba u prvim mesecima života isključivo doji, da bi se kasnije u periodu od četvrtog do šestog meseca počelo sa uvođenjem čvrste hrane. Dojenje se nastavlja i dalje, idealno bi bilo do druge godine, pa i kasnije ukoliko je moguće, sve u cilju podrške organizmu deteta u razvoju organa i sistema organa, naročito imunog sistema. Majčino mleko zadovoljava sve potrebe bebinog organizma, i obezbeđuje opimalan rast i razvoj, imunološku i psihološku korist.

Mamino mleko je lako svarljivo, količina proteina je optimalna zbog proteina surutke koji se lakše vare nego proteini kazeina koji su dominantni u kravljem mleku. Majčino mleko sadrži optimalan nivo svih nutrijenata, ne samo proteina, ali naravno kako beba raste i razvoja se, tako se i količina hranljivih sastojaka menja. Laktoza i vitamin C, pomažu resorpciju gvožđa, koje je samim tim na raspolaganju organizmu, ali i zbog pravljanja depoa, tzv. skladišta gvožđa koje organizam kasnije može da koristi kada je to potrebno.

Mamino mleko sadrži manje količine kalcijuma, natrijuma, kalijuma nego kravlje mleko, samim tim nema opterećenja za bebine bubrege, i smanjuje se mogućnost dehidratacije.

Enzim laktaza u maminom mleku pomaže iskorišćavanje mlečnog šećera laktoze, koja kasnije pomaže razvoj crevne flore. Nema opasnosti od prejedanja jer se mamino mleko menja u toku podoja, tako da na kraju luči više masti koje imaju ulogu da zasite bebu.

Naravno, uvek je spremno za bebu, optimalne je temperature.

Dojenje je važno kako za bebu, tako i za mamu. Tako se uspostavlja komunikacija između mame i bebe.

Za mamu dojenje je korisno, jer predstavlja adekvatan odgovor na hormonske promene koje se dešavaju nakon porođaja, koje generalno i omogućavaju dojenje, ali smanjuje se rizik od krvavrenja, omogućava brži povratak reproduktivnih organa u stanje pre trudnoće, omogućava brži povratak na telesnu težinu pre trudnoće.

Što je svakako mami najvažnije, dojenje je način da beba bude sita, da raste zdrava zahvaljujući hrani koje njeno telo proizvodi.

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica