Adaptirane mlečne formule predstavljaju vid ishrane bebe i malog deteta u slučajevima kada mama ne može da doji ili kada nema dovoljno mleka. Iako po sastavu nisu iste kao majčino mleko, u slučaju da je dojenje onemogućeno izvor su svih hranljivih nutrijenata koji su neophodni za uzrast.

Takođe formula se upotrebljava i kod starije dece po prestanku dojenačkog perioda zato što nudi detetu optimalnu količinu hranljivih materija u periodu kada se upoznaju sa novim ukusima. Taj period može biti naročito izazovan zato sto se vrlo često dešava da dete odbije razne vrste novih namirnica. Do trećeg rođendana dolazi do sazrevanja Imunog sistema, i vrlo je bitno da dete svakodnevno bude podmireno vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama.

Adaptirana formula- veštačko mleko? Zabluda!

Vrlo često se termin veštačko mleko upotrebljava kao sinonim za adaptiranu mlečnu formulu, što je netačno. Adaptirana mlečna formula se pravi na bazi kravljeg mleka, adaptira se prema potrebama bebe i malog deteta. Otuda i reč "adaptirana".

Na šta se tačno ta "adaptacija" odnosi ?

Kravlje mleko po svom sastavu ne odgovara potrebama bebe, možemo reći da je priroda tako napravila i uslovila. Na prvom mestu nedovoljna je količina vitamina, zapravo čitave vitaminske porodice- A, B, C, D, E... Vitamini su vrlo značajni za razvoj čitavog organizma. Najveći značaj se daje vitaminu D, naročito u prvim mesecima života, upravo zbog razvoja kostiju, zuba.

Kravlje mleko je siromašno omega masnim kiselinama koje su neophodne za adekvatan razvoj centralnog nervnog sistema, i opet organizma uopšte.

Velika količina natrijuma, fosfora, predominacija proteina kazeina su neke od neodgovarajućih kriterijuma za ishranu dece, kako zbog potencijalnog nastanka anemije, tako zbog potencijalnih poteškoća u varenju.

Sve su to razlozi zbog čega se vrši adaptacija, odnosno prilagođavanje potrebama bebe i kasnije malog deteta.

Zbog toga što se potrebe deteta po uzrastu menjaju, postoje formule koje se koriste u različitim periodima života, i označene su brojevima.

Kombinacija prebiotika i postbiotika u adaptiranoj mlečnoj formuli predstavlja svojevrsnu hranu za dobre bakterije, na taj način stimulišući crevo na produkciju, rast i razvoj dobrih bakterija što ima pozitivan efekat i na adekvatno formiranje stolice, zdravlje creva.

To nam je naročito bitno. Zašto?

Zato što formiranje imuniteta upravo počinje u crevima, 70-80 % ćelija Imunog sistema se nalazi baš u crevima. Obezbeđujući adekvatan razvoj sistema za varenje, creva, pomažemo i razvoj imuniteta.

Šta su to tzv. "specijalne formule"?

To su zapravo prilagođene formule, prilagođene tretmanu grčeva, bljuckanja, alergija, alergija na proteine kravljeg mleka...

Adaptiranu formulu ne koristimo u pripremi čvrste hrane deci, već isključivo preko flašice kao mlečni obrok. Zabluda!

Ukoliko se dete hrani formulom, bilo da je u pitanju dohrana- ukoliko mama nema dovoljno mleka ili kao jedini vid ishrane, formulu možete koristiti u pripremi čvrste hrane.

Npr. vrlo često se koristi u pripremi mlečnih žitarica. Može se dodavati i u druge obroke. Zašto ?

Biće ukusnije, i detetu bliže, zbog već poznatog ukusa mleka.

Naravno, dojenje predstavlja idealan vid ishrane beba, ali u slučajevima kada je dojenje onemogućeno zbog medicinskih razloga, ili mama nema dovoljno mleka, adaptirana mlečna formula predstavlja izbor odobren od strane priznatih i uvaženih organizacija koje se bave medicinskim pitanjima, pedijatrijom i ishranom dece.

Pročitajte i...