Najčeće pitanje koje roditelji postavljaju sebi jeste – Da li je moje dete sito ? Da li obroci koje ima nude dovoljnu količinu hranljivih materija ? Da li dobro napreduje ?

Od rođenja, pa možemo reći do kraja života roditeljska briga ne prestaje, posebna je u periodu kada je dete malo, onda kada mu govorni aparat nije razvijen da nam može reći da li je gladno, šta bi jelo, itd...

Najbitniji segment u odrstanju i sazrevanju, naročito u periodu novorođenčeta,odojčeta i malog deteta je upravo hrana ! Zašto ?

Potrebno je izvesno vreme za sazrevanje organa i sistema organa, razvoj motoričkih sposobnosti, govornog aparata, aparata za žvakanje, a glavni izvor energije se nalazi upravo u hrani. Mamino mleko je posebno jer osim svih hranljivih sastojaka koje nudi bebi, predstavlja i poseban odnos mame i deteta. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, preporuke za trajanje perioda dojenja su i dve godine. Tačnije do drugog rođendana, po mogućstvu i posle toga.

Međutim, šta posle dojenja ? Kako biti siguran da beba nakon toga dobija sve hranljive materije?

Beba postaje spremna već oko 6.meseca za uvođenje čvrste hrane, kako zbog povećanih potreba organizma za nutrijentima, tako i zbog samog sazrevanja sistema organa za varenje.

Značaj mlečnog obroka je mnogostruk, i njegovo prisustvo u bebinoj ishrani je dragoceno.

Količina čvrste hrane je na samom startu jako mala, postepeno se povećava. I kasnije posle godinu dana, nekada se može desiti da većina hrane ostane na portikli, posebno ako su u pitanju nove namirnice koje bebi uvodimo u ishranu.

Sazrevanje sistema organa za varenje je do druge godine, pojedine funkcije organa za varenje sazrevanju i kasnije, sazrevanje imuniteta je do treće godine. Kao što znamo za sazrevanje svih navedenih funkcija neopohna je adekvatna količina hranljivih materija, balans između vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata, masti- balansirana ishrana. Veoma je važno održati mlečni obrok što je duže moguće.

Adaptirana mlečna formula je idealno rešenje nakon završetka dojenačkog perioda, ispred bilo kog drugog mleka biljnog ili životinjskog porekla.

Aptamil mleko za malu decu je idealno rešenje za period kada dojenje prestane. Zašto ?

Zbog balansa hranljivih materija, predstavlja koncept balansirane ishrane u jednoj bočici mleka. Upravo dovoljna količina svih nutrijenata, sa akcentom na vitamine koji su nam neophodni za pravilno fuknkcionisanje, rast i razvoj, preko proteina, ugnjenih hidrata, masti, predstavlja produžetak blagodeti iz dojenačkog perioda.

Zašto su nam vitamini bitni ?

Vitamini utiču na pravilan rast i razvoj i imuniteta, ali i sistema organa za varenje, koji su usko povezani. Naime, 70-80 % ćelija imuniteta se nalazi baš u crevima, i to nam govori o povezanosti hrane, odnosno, hranljivih sastojaka i njihovim delovanjem na imunitet.

Čitava vitaminska porodica učestvuje u tom složenom procesu. Članovi porodice su vitamin D na prvom mestu jer se od rođenja uvodi, vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin B i drugi. Aptamil mleko za malu decu sadrži čitav dijapazon vitamina koji su detetu neophodni, a neke od uloga vitamina iz vitaminske porodice su sledeći.

Vitamin D je stub porodice, jer učestvuje u napornim poslovima formiranja kostiju i zuba. Preuzima kalcijum iz creva i pomaže njegovu ugradnju u kosti. Omogućava pravilan razvoj skeleta, ali i nerava, mišića, srčanog mišica. Na vitamin D se oslanja i vitamin C, koji učestvuje u stvaranju kolagena, osnove vezivnog tkiva, pomaže razvoj mišića.

Takođe važna uloga vitamina C je i pomoć organizma pri korišćenju gvožđa iz hrane, što pomaže sprečavanju nastanka anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Time što pomaže razvoju vezivnog tkiva, pomaže i obnavljanju kože i tkiva nakon povreda koje su česte u periodu kada dete prohodava i istražuje svet oko sebe.

Sledeći član porodice je vitamin A. Učestvuje u stvaranju mrežnjače oka i vidnog pigmenta. Osim toga, zajedno sa porodicom učesnik je i u antioksidativnom procesima. Ali, važna uloga je i obnavljanje epitela, površinskog sloja kože.

Vitamin E- antioksidans i stimulator imuniteta ! Prilikom izlaganja štetnim UV zracima, duvanskom dimu, kao i konzumiranju nekvalitetne hrane dovodi do nastanka štetnih elemenata (slobodnih radikala) koji mogu oštetiti imunske ćelije. Neutrališući štetne elemente, vitamin E štiti ćelije i stimuliše stvaranje antitela. Antitela su zadužena za odbranu organizma od štetnih mikroorganizama (virusa, bakterija …)

Vitamini B grupe ( B1, B2, B3, B6, B 12 ) bitni su u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema, snabdevanju ćelija kiseonikom, regulaciji masti u organizmu, sprečavanju nastanka anemije, sazrevanju crvenih krvnih zrnaca.

Period kada dete počinje da jede namirnice bogate vitaminima iz naše vitaminske porodice je vrlo izazovan. Neretko se dešava da dete odbija da jede određene namirnice, iz raznoraznih razloga, ukusa, boje, oblika, mirisa, itd. Čak do toga da se ishrana svede na svega par namrnica, sto predstavlja veliki problem za sistem organa za varenje i naravno imunitet.

Zbog toga je neophodno da deci obezbezimo temelj, osnovu, i tako postepeno gradimo pravilan imunitet za danas i godine koje dolaze.

Nemlečna ishrana i Aptamil mleko za malu decu  čine savršeni krug, centar iz koga se malo dete snabdeva dragocenostima koje joj pomažu u rastu i razvoju i zdravom detinjstvu.

Pročitajte i...