Uvođenje čvrste hrane u bebin jelovnik uvek mora biti pažljivo, jer uvek postoji opasnost da se javi neka alergija na hranu.

Neke alergije su dosta češće od ostalih, pa bi bilo dobro da roditelji na te namirnice malo više obrate pažnju, da isprate kako dete reaguje i da li je sve kako treba.

U te namirnice spadaju:

  • mleko
  • jaja
  • riba
  • morski plodovi
  • bademi, orasi, lešnici
  • kikiriki
  • pšenica
  • soja

Stručnjaci kažu da jedno od trinaestoro dece razvije alergiju na neku hranu u određenom trenutku života. Ovi alergeni čine 90 posto svih alergija na hranu.

Nekada su stručnjaci smatrali da bi trebalo alergene malo kasnije uvoditi u ishranu, a sada govore da bi bilo dobro upoznazi dete već u šestom mesecu sa tim ukusima. 

Istraživanja koja su vršena pokazala su da je rano uvođenje kikirikija dovelo do 97 posto manje šanse za razvoj alergije kasnije. To je zato što se alergija razvija, a ne rađamo se sa njom.