Uvođenje čvrste hrane u bebinu ishrnu može biti jako uzbudljiv period u bebinom razvoju. Ipak, to sa sobom nosi brige I mnoga pitanja u vezi sa alergijama na hranu.

Kada uvodite namirnice u bebinu ishranu, važno je da to bude postepeno - jedna po jedna namirnica. Ukoliko ne budete postepeno uvodili, a javi se alergijska reakcija, nećete moći da odredite koja namirnica je uzročnik.

Svaki put kada bebi ponudite novu namirnicu, najbolje bi bilo da sačekate tri do pet dana pre dodavanja druge namirnice u jelovnik. Nemojte eliminisati hranu koja je do sada uvedena u bebinu ishranu, jer ste već sigurni da beba nema alergiju na nju. Samo ne dodajte nešto novo.

8 namirnica koje najčešće izazivaju alergiju

Iako postoji više od 160 namirnica koje mogu izazvati alergiju, postoje one koje neuporedivno češće izazivaju problem.

- Kravlje mleko

- Jaja

- Kikiriki

- Orasi ili bademi

- Riba

- Soja

- Pšenica

- Školjke

Stručnjaci ističu da ne morate sa ovim namirnicama čekati da dete dosta poraste, jer se do sada nije pokazalo da razvoj umanjuje alerigje.

Simptomi alergije

Simptomi se obično javljaju ubrzo nakon konzumiranja namirnice – nakon nekoliko minuta ili sati.

Prilikom uvođenja namirnica, obratite pažnju na simptome alergije:

- Koprivnjača ili fleke

- Crvenilo i osipi

- Oticanje lica, jezika, usana

- Povraćanje i dijareja

- Kašalj

- Otežano disanje

- Gubitak svesti

Kada treba pozvati lekara?

Ukoliko primetite mnogo jake simptome koji muče bebu, važno je da se istog trenutka javite lekaru.

Ukoliko su simptomi slabiji, takođe porazgovarajte sa pedijatrom. Za dijagnostikovanje će lekar najpre uraditi test kože (postavljanje tečnog alergena na deo kože, a potom čekanje reakcije u narednih 15 minuta) ili test krvi (provera antitela na određenu hranu).

Bez obzira na to što su simptomi bili slabi, ne znači da nekada neće biti mnogo jači. Zato je važno da o svakoj reakciji razgovarate sa pedijatrom.

Neke alergije vremenom mogu proći. Obično je to alergija na jaja i mleko, dok kikiriki, ili orasi mogu biti zaista uporni.

Porodične alergije

Ukoliko u porodici postoji alergija na određenu namirnicu, postoji velika šansa da je i beba ima. Sa uvođenjem tih namirnica budite obazrivi.