Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE OPASNO KADA PREVREMENO ROĐENA BEBA ŠTUCA: Stručnjaci upozorili - obratite pažnju, dolazi do promena u mozgu

Znate li da štucanje prevremeno rođene bebe zapravo utiče na brzinu kojom se mozak razvija?

 kad prevremeno rodjena beba stuca_232146988 Izvor: Shutterstock

Prevremeno rođene bebe štucaju i do 15 minuta dnevno, a novo istraživanje pokazalo je da je to mehanizam koji doprinosi razvoju mozga.

Možda vas zanima

Štucanje se definiše kao iznenadna kontrakcija dijafragme. Naučnici sa Odeljenja za neuronauku, fiziologiju i farmakologiju Univerzitetskog koledža u Londonu kažu da rade na razvoju električnih impulsa u mozgu koji bi mogli pomoći bebama da nauče da regulišu disanje.

Naučnici su posmatrali trinaestero novorođenčadi koja su štucala. Njihov uzrast kretao se od 30 do 42 sedmice, a rođena su prevremeno. Očitavanje aktivnosti mozga putem elektroda postavljenih na teme djelovalo je u skladu sa senzorima pokreta na telu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Neurophysiology. Rezultati su pokazali da su kontrakcije mišića dijafragme uzrokovane štucanjem izazvale izražen odgovor u korteksu mozga. Zabeležena su dva velika moždana talasa praćena trećim, koji je bio manji.

Budući da je treći moždani talas sličan onom koji je izazvan bukom, mozak bebe povezuje zvuk štucanja sa kontrakcijom mišića dijafragme.

Lorenco Fabrici, jedan od autora istraživanja, rekao je: "Aktivnost koja proizlazi iz štucanja pomaže bebinom mozgu da nauči kako da kontroliše mišiće za disanje, tako da proces disanja može dobrovoljno kontrolisati pomicanjem dijafragme. Kada se rodimo, centri koji obrađuju telesne podražaje nisu u potpunosti razvijeni, tako da je ovo ključna razvojna prekretnica za novorođenčad."

yumama/klix.ba

Pročitajte i...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica