Mnogi roditelji znaju koliko su opasne alergije na orašaste plodove. Danas medicinski stručnjaci izveštavaju da postoji nova opasnost od alergije na drugu hranu, koja je jednako ozbiljna.

Nažalost, ovo je osnova prehrane već desetima godina i moglo bi biti teže za iskorenjivanje sa svih mesta na koja deca odlaze.

WebMD je saopšttio da je anafilaksija izazvana hranom (alergijske reakcije) dovela do povećanja broja hospitalizacija kod dece između 2006. i 2012. godine za 25 posto, prema analizi podataka pedijatrijske bolnice, obavljenoj 2019. Iako su godinama kikiriki i neki orašasti plodovi krivci za alergijske reakcije, kravlje mleko je sada najčešći uzročnik alergija na hranu kod dece mlađe od pet godina, prema izveštaju WebMD.

Zapanjujući je podatak da kravlje mleko čini otprilike polovinu svih alergija na hranu kod dece mlađe od jedne godine.

Karla Dejvis, direktorka programa za alergije na hranu u Teksaškoj dečjoj bolnici u Hjustonu rekla je: "Alergija na kravlje mleko najneprijatnija je od alergija na hranu. Mnogi ljudi nisu svesni da može izazvati tako ozbiljnu anafilaksiju. Ljudi ne razmišljaju o tome koliko je toga u našoj hrani."

Izveštaj objašnjava da je kravlje mleko omiljeno piće za decu zbog kalcijuma, vitamina i drugih hranjivih sastojaka, poput proteina. Međutim, neke od tih proteina telo prepoznaje kao strane i napada ih, što dovodi do pojave alergijske reakcije. Neki stručnjaci kažu da je zbog toga toliko važno edukovati javnost o opasnostima mlečnih proizvoda danas.

Ako postoje dobre vesti, to je da kako deca odrastaju, izveštaji sugerišu da neki prevaziđu alergiju na kravlje mleko.

Pročitajte i...