Dojenje novorođenčeta i dojenje osmomesečne bebe može biti potpuno različito iskustvo. Ti prvi dani mogu biti dugi i stresni, mame su zbunjene, pune sumnje i straha da li sve rade kako treba.

Međutim, kako vaša beba odrasta, tako i vi postajete sigurnije, te stičete potpuno drugačije iskustvo u odnosu na prve dane majčinstva. 

Izdvajamo nekoliko osnovnih promena u dojenju novorođenčeta i starije bebe:

- Više nemate potrebu za potpunim mirom bez ometanja, kako biste se lepo fokusirale i uspešno nahranile bebu.

- Ne sumnjate u količinu svog mleka. Verujete da beba dobija dovoljno hrane da bude srećna i da pravilno raste.

- Ne brinete se previše o trajanju i učestalosti hranjenja. Naučili ste da vam beba daje do znanja kada je gladna.

- Beba postaje mnogo efikasnija u ovom “poslu”. U prvim danima trebaće joj otprilike 40 minuta da se potpuno zasiti (najčešće sisa na svaka dva sata). Nakon par meseci, beba brže jede - dojenje može da traje od 5 do 10 minuta i da beba ostane sita naredna 3 do 4 sata. To znači da ćete je dojiti manje, a imati više prostora za spavanje noću.

- Kada uvedete čvrstu hranu u bebinu ishranu, beba više nije zavisna od dojenja. Polako će koristiti sve više nutrijenata iz hrane, a benefiti vašeg mleka će biti samo plus. Ovo vam pruža zasluženu pauzu s vremena na vreme.

- Bebu ometaju razne stvari iz okoline. I dok je na dojci, beba radoznalo posmatra i osluškuje okolinu. Vremenom ćete shvatiti da je bolje da je hranite u miru i tišini, jer će biti manje stvari iz okoline koje je ometaju.

- Kako beba raste, stižu i zubići. S vremena na vreme možete osetiti i ugriz. Ovo je potpuno normalno i izazovno za bebu, te vaše grudi može posmatrati kao svoje nove igračke za zube. Važno je da pokažete bebi da ujedanje nije prihvatljivo. Prestanite da je dojite čim počne to da radi, i ubrzo će shvatiti da tu aktivnost mora da ostavi za hranu i igračke.