Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Da li naša deca preterano koriste antibiotike?

Pročitajte rezultate prve studije o upotrebi antibiotika kod dece, koju je sprovela dr Bojana Božić, doktor medicine, saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Antibiotici su neizostavni deo medicine, lek koji se mora primenjivati u borbi sa upornim bakterijama i infekcijama, ali koji treba koristiti umereno. Pre svega, jer ne prija organima za varenje i opterećuje ih, ubija dobru floru organizma, a zbog duge upotrebe može se razviti i rezistentnost što znači da je taj lek izgubio dejstvo na naš organizam i da neće moći da nam pomogne kada zatreba. Uz to, ovi lekovi su jednostavno nemoćni pred virusima, pa tada od njih nemamo nikakve koristi.

Pro;itajte i Zašto su antibiotici na lošem glasu

Dr Bojana Božić, doktor medicine, saradnik u nastavi na Institutu za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uradila je prvu studiju o upotrebi antibiotika na recept kod dece u našoj zemlji kao završni specijalistički rad. Zamolili smo je da nam odgovori na nekoliko pitanja.  

Zbog čega ste odlučili da radite ovakvu vrstu istraživanja?

Prva istraživanja o upotrebi antibiotika u odrasloj populaciji u Republici Srbiji su ukazala na alarmantno visoku potrošnju antibiotika u našoj zemlji u odnosu na druge evropske zemlje. Tako smo i došli na ideju da ispitamo upotrebu antibiotika u našij zemlji, ali ovaj put na nivou dečjeg uzrasta. Smatramo da je ova tema bila veoma zanimljiv izbor za završni specijalistički akademski rad.

Pogledajte i Antibiotici u terapiji crvenog grla kod bebe

Zašto nije dobro propisati antibiotik ako nije potreban, ili ukoliko nije odgovarajući?

Česta upotreba antibiotika dovodi do porasta bakterijske rezistencije i češćih neželjenih efekata antibiotika. Pojava bakterijske rezistencije je postala problem na svetskom nivou i veliki napori se ulažu da se ona ograniči. Istraživanja o učestalosti rezistentnih sojeva u okviru naše zemlje ukazuju na postojanje visoke prevalence rezistentnih sojeva S. pneumonia neosetljivih na beta laktamske i makrolidne antibiotike. Naravno, ukoliko pričamo o virusnim infekcijama, upotreba antibiotika svakako neće dovesti do poboljšanja i njihovo propisivanje u tim slučajevima nije opravdano. Naše istraživanje je ukazalo i na vrlo zabrinjavajući podatak, a to je česta upotreba hinolona za decu od rođenja do navršenog prvog meseca starosti. Hinoloni mogu dovesti do oštećenja hrskavice i zglobova, tako da se njihova upotreba može opravdati jedino u životno ugrožavajućim stanjima. Ovako česta upotreba hinolona za ovaj pedijatrijski uzrast, skoro 10 odsto od svih propisanih antibiotika,  specifična je za našu zemlju i ovaj podatak nismo mogli uporediti sa podacima iz drugih evropskih zemalja.

Više o... Oprezno s antibioticima kod dece

Koji vremenski period obuhvata vaše istraživanje i koliki je uzorak?

Sproveli smo farmakoepidemiološku studiju kojom su analizirani podaci o svim  antibioticima izdatim na nivou primarne zdravstvene zaštite za period od 1.1.2011. do 31.12.2013. godine na nivou Republike Srbije. Obuhvaćena je celokupna pedijatrijska populacija, od rođenja do navršenih 18 godina. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica