Vantelesna oplodnja u Srbiji je sve češći izbor brojnih parova koji se bore za potomstvo. Jedna od njih je i porodica Bajić, a gospođa Jelena je odlučila da sa našim čitaocima podeli svoje iskustvo sa vantelesne oplodnje.

Ona je svojim kraćim dnevnikom objasnila tačnu proceduru kroz koju su prošli. Nažalost, vantelesna oplodnja je ovog puta bila neuspešna, ali to nije znak za odustajanje. Oni će se i dalje boriti za ono što im je najvažnije i postupak će ponoviti u nadi da će uskoro moći da se pohvale pozitivnim rezultatima, i da se u njihovu porodicu useli beba koju željno iščekuju.

"Ja sam Jelena i imam 25 godina. Suprug i ja već dve godine pokušavamo da dobijemo bebu, ali nažalost nijednom nisam ostala u drugom stanju. Naglasila bih da moj suprug ima mali broj kvalitetnih spermatozoida, i zbog toga smo rešili da pronađemo adekvatnu kliniku i da se podvrgnemo vantelesnoj oplodnji", započela je svoju priču Jelena Bajić.

Ona nam je zatim po danima opisala ceo postupak, kako bi i drugim ljudima koji žele da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji približila ono što ih očekuje.

15. septembar 2022. godine

Otišli smo u kliniku na prvu konsultaciju sa doktorom. On je pregledao spermogram mog supruga i rekao nam je da možemo da idemo na vantelesnu oplodnju. Doktor i embriolog su mi uradili pregled i ustanovili da na desnom jajniku u tom trenutku imam jedan folikul.

29. septebar 2022. godine

Javili smo se na kliniku sa odlukom da se upustimo u proces vantelesne oplodnje. Doktor mi je rekao da moram napraviti analizu krvi. Sve potrebne nalaze smo napravili, a onda nam je rečeno da se javimo drugog dana mog ciklusa.

Vantelesna oplodnja, par, doktor
Shutterstock Par na konsultaciji za vantelesnu oplodnju

13. oktobar 2022. godine

To je bio drugi dan mog ciklusa. Otišli smo u kliniku i dobila sam injekciju dva prsta ispod pupka. Rekli su mi da treba da nastavim sa tim injekcijama, da ih dajem u isto to vreme ili pola sata pre ili kasnije. Injekcije mi je davala mama.

17. oktobar 2022. godine

Tog dana sam imala moju prvu folikometriju. Ustanovljeno je da na levom jajniku imam 8 jajnih ćelija, a na desnom 7. Na desnom jajniku imala sam golikul od 13 mm koji je bio spojen, dok su drugi bili 7mm i 8 mm. Tada sam uz injekcije koje već primam dobila još jednu injekciju.

21. oktobar 2022. godine

Imala sam drugu folikometriju i doktor je rekao da je sve u redu. Dobila sam treću vrstu injekcije.

23. oktobar 2022. godine

Danas sam dobila dve injekcije, a jedna od njih sadrži hormon HCG koji zaustavlja rast folikula i ne dozvoljava im da pucaju. Tada sam išla i na konsultaciju sa anesteziologom. Uzeli su mi anamnezu i objasnili da na dan aspiracije dođem sa praznim stomakom. Nisam smela da uzimam ni vodu, bombone ili žvake.

25. oktobar 2022. godine

Suprug i ja smo ujutru otišli u kliniku. On je dao uzorak i čekali smo aspiraciju. Ona se obavlja u opštoj anesteziji, ali sve je brzo prošlo. Doktor i embriolog su posle aspiracije došli da nas obaveste da imam 15 jajnih ćelija i da su sve oplođene. To je fantastičan broj i bili smo srećni sa tim saznanjem.

Posle intervencije su mi dali lek koji pomaže jajnicima da se vrate u normalu jer su posle procesa otečeni. Dobila sam i Paracetamol protiv bolova. Kada sam došla kući osećala sam malo jače bolove, popila sam lek i odspavala. Posle toga mi je bilo dosta bolje, a trećeg dana nas je očekivao embriotransfer.

Ultrazvuk
Shutterstock Žena na ultrazvučnom pregledu stomaka

27. oktobar 2022. godine

Na dan naše slave dobila sam poziv iz klinike. Obavestili su me da će embriotransfer biti obavljen narednog dana.

28. oktobar 2022. godine

Došli smo u kliniku, smestili su me u sobu, a onda je došao embriolog i obavestio nas da imamo 10 oplođenih ćelija i da su najjaču i najveću izabrali za embriotransfer. Objasnio mi je da je procedura kao običan ginekološki pregled i da ništa neću osetiti.

Gledala sam preko monitora kako su embrion vratili u matericu. Nisam ništa osetila, samo sam imala neki prelep osećaj. Posle 15 minuta došli su i doneli mi dve najlepše slike ultrazvuka.

Svi su mi čestitali i rekli da nakon dve nedelje uradim Betu i da im javim rezultate. Nažalost, Beta mi je bila negativna, ali idemo dalje. Daće Bog da drugi put bude pozitivna.

Želim da poručim svima da ne odustaju, da pozitivno razmišljaju i nadaju se, a daće Bog da sve bude u redu.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)