Našoj redakciji javila se Marija Đukić, ponosna mama trojki koje je čekala nekoliko godina, bila uporna i nije odustajala od onoga što je najviše želela. Znala je da će joj se sreća osmehnuti, a tako je i bilo. Ovo je njena priča:

"Pet godina smo se borili za potomstvo. Imali smo šest  i napokon smo uspeli da se ostvarimo kao roditelji! Ja sam znala da će to jednog dana uspeti, samo je pitanje kada", započela je svoju priču mama Marija, a onda objasnila i kroz šta je prošla u šestoj vantelesnoj oplodnji.

"Tog šestog puta vraćena su nam dva embriona. Kada sam otišla da izvadim Beta HCG rezultat je bio 665.9. Nisam mogla da verujem jer je svih prethodnih puta rezultat bio 0. Tada sam rekla suprugu: 'Ovo nije moj rezultat, sigurno su ga pomešali u labaratoriji.' Jednostavno, navikli smo na neuspeh pa nam je ova situacija bila veoma čudna. Plakala sam od sreće, nisam mogla da verujem."

Oni su potom upućeni na prvi ultrazvuk, a tamo su doživeli još jedno iznenađenje.

"Na pregledu su mi rekli da nosim blizance, a već na sledećoj kontroli rekli su da su u pitanju trojke. Jedan embrion se naknadno podelio u materici i odjednom imamo jednojajčane blizance i jednu bebu koja je sama. Bila sam presrećna, ali doktori su bili zabrinuti jer je u pitanju visokorizične trudnoća. Savetovali su me da sklonim jednojajčane blizance jer su oni sami po sebi rizik, ali ja to nisam želela. Samo sam rekla:' Ako je Bog tako hteo, tako će i da bude.' Nijednog trenutka nisam pomišljala da to uradim. Znala sam da ja to mogu", govori mama Marija.

Trudnoća, trudnica, ultrazvuk
Shutterstock Trudnica gleda ultrazvuk

Kako kaže, cela trudnoća je protekla odlično. Nije imala tegobe, a bila je spremna na to da će porođaj da se dogodi ranije jer je višeplodna trudnoća u pitanju.

"U 29. nedelji sam primljena u bolnicu jer se znalo da ću se ranije poroditi. Doktorka koja je vodila moju trudnoću rekla mi je: 'Hajde, izguraj do 32. nedelje i ja vodim na piće'. Na to sam se samo nasmejala i rekla: 'Doktorka, hajdemo do 34.'. Tako je i bilo. U 34. nedelji na svet su došli Dorotea (1.9300 gr), Nikoleta (1860 gr) i Dušan (1860 gr). Prebačene su na Institut za neonatologiju, a mi smo imali pravo samo na jednu posetu jer je korona virus bio u jeku. Kada sam otišla da ih vidim, bili su tako mali i sitni, a ustvari tako veliki Divovi. Ovim putem želim da se zahvalim svim divnim doktorima i sestrama GAK Narodni front, doktorima sa Instituta za neonatologiju, kao i doktorima iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova koji su brinuli o našim bebama i naučili ih da budu veliki borci."

Danas su ove trojke već velika deca, imaju 15 meseci, a njihova mama nam je poslala predivnu zajedničku fotografiju:

Marija Đukić
Mama Marija Đukić Marija Đukić ispričala kako je rodila trojke, ovo su oni danas.

"Bog vam daje teret onoliki koliki možete da podnesete", napisala je mama Marija za kraj.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)